Теменужка Петкова: България държи да използва своите въглищни централи и занапред

Имаме ресурс за още 60 г., съседите ни извън ЕС са по-конкурентноспособни, защото не спазват изискванията на Брюксел

Енергетика / България
Георги Велев
894
article picture alt description

Приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито са и за ЕС. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на осмата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии, пазари“. Конференцията е организирана на Българския енергиен и минен форум, а медиен партньор е 3eNews..

„Имам честта да бъда патрон на тази конференция и искам да благодаря на организаторите, че поставят важната тема за развитието на енергийния сектор в Европа и нашият регион. Този сектор е важен както за икономиката на една държава, така и за нейния народ. От неговото развитие означава до каква степен ще бъде развита икономиката, и как ще можем да гарантираме живота, здравето и благосъстоянието на хората“, обясни Петкова.

Тя посочи, че приоритетите на България в областта на енергетиката са същите, каквито са и за ЕС. „Целите са няколко – функциониращ енергиен пазар, гарантиране на енергийната сигурност, назначаване на мерките за енергийна ефективност и др. За да станат тези цели факт трябва да имаме ясна законова база. Такава Европа постави в най-амбициозния проект – „Чиста енергия за всички европейци“, каза още енергийният министър и посочи, че много важни документи са били приети по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Приоритетите на България в областта на енергетиката са тези, които задава нашето европейско семейство“, каза още Петкова.

„България е заявила ясно пред Европа, че и през следващите години ще продължи да разчита на енергията от въглищните си централи“, припомни Петкова.

Тя заяви, че спасяването и устойчивостта на големите енергийни инсталации е от особена важност. „Ще следваме прехода към декарбонизирана икономика, но той трябва да бъде плавен. Само така ще можем да гарантираме устойчивост в сектора и икономиката“, подчерта тя.

По думите ѝ България е заявила ясно в Европа, че и през следващите години ще продължи да разчита на енергията от въглищните си централи. „Това е гаранция за сигурност и гаранция за диверсификация. Имаме такъв ресурс за следващите 60 години. Тези централи, които са изградени в Маришкия басейн, могат да работят единствено и само с този тип въглища. Отделно от това над 1 млрд. лв. са вложени в последните 12 години от държавния ТЕЦ „Марица 2“ в серопочистващи устройства“, заяви Петкова и посочи, че същото са направили и другите централи.

Спасяването и устойчивостта на големите горивни инсталации за България е изключително важно, подчерта Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че страната ни ще следва прехода към декарбонизирана икономика, но смята, че този преход трябва да бъде плавен и да бъде съобразен със спецификите на всяка една държава, енергийния й микс и икономиката й. "Само по този начин ние ще може да гарантираме устойчивост в сектора и в икономиката ни", допълни министър Петкова. Затова през следващите години България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища. Една от основните причини за това е, че България има местен ресурс от лигнитни въглища, което е гаранция за енергийна сигурност и диверсификация. "Ние имаме такъв ресурс за следващите 60 години", посочи Петкова.

„Всички се стремим да спазваме изискванията на ЕС в тази посока и смятам, че го правим успешно на този етап. Така че всички тези инвестиции, които са направени, са инвестиции в това да произвеждаме електрическа енергия в условия, които запазват живота на здравето и хората и са условия на конкурентоспособност“, коментира Петкова. Тя обясни, че много от съседните на България държави не са в ЕС и използват такъв тип суровина. „И в един момент се получава така, че България, спазвайки условията на ЕС, се оказва, че става по-неконкурентоспособна от своите съседи, които нямат ангажимент да спазват такива условия. Така че ние смятаме, че трябва да се съобразяваме със спецификите на всяка една държава членка и да вървим плавно към този преход на икономиката към нейната декарбонизация“, каза още Петкова по време на конференцията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща