НАЧАЛО » българия

С 10% може да бъде увеличена електроенергията за бита от октомври, смята Таско Ерменков

fb
3E news
fb
12-08-2014 09:21:00
fb

Предполагам, че в рамките на едни 10% ще бъде увеличена цената на електроенергията за битовите потребители през октомври. Това коментира енергетийният експерт и бивш депутат от БСП Таско Ерменков пред bTV. Според него поскъпването ще се отрази в рамките на стотинки в сметките за ток на крайните потребители.

„Първото нещо, което трябва да се направи, е да се обърне внимание на мерките за енергийна ефективност, за които държавата трябва да ни стимулира“, коментира Ерменков. Според него при по-адекватно поведение от страна на абонатите, те могат да ограничат своето потребление на електроенергия до 15 на сто. Експертът подчерта, че това се отнася до правилното поведение на потребителите, до електроуредите, които използват, както и до добрата изолация в дома им.

„Тенденцията с повишаване на тока е била винаги нормално нещо“, каза още Ерменков и припомни, че през изминалата 2013 г. стойността на електроенергията беше намалена с 5%. „Това беше глътка въздух за потребителите, а поевтиняването беше абсолютно основателно и резонно“, подчерта той. Това намаление на цената на тока беше направено на основата на открити резерви в енергийната система. „Тези резерви вече се изчерпаха и по тази причина ще има повишение на електроенергията“, обясни Ерменков.

Ден по-рано председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев обяви, че ще има нова цена на тока от октомври месец. По думите му обсъждането за новата цена ще започне в началото на септември. Причината за новата цена е, че в НЕК се натрупват нови некомпенсирани разходи, породени отново от решение на ДКЕВР за цените на електроенергията от юли.

Според Боев промяната в цената ще зависи от отговора на Европейската комисия по жалбите на регулатора относно дългосрочните договори с двете американски централи.

Таско Ерменков
поскъпване
електроенергия
октомври
битови потребители
По статията работи:

Георги Велев