Супер Бургас може да се строи с европари

 

 

Проектът "Супер Бургас", който обединява морската, жп гарата и автобусната гара, ще кандидатства за финансиране по ОП"Транспорт", съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на семинар в Банско. Супер Бургас е известен като зона за свободен достъп до пристанището и бе започнат от правителството на Станишев. Планът вече е готов и предвижда да има и яхтено пристанище.

 

Според Цветков искането за финансиране на зоната ще е за сметка на проекта за подобряване на навигацията по река Дунав в участъка Белене- Батин. Проектът е оценен като рисков от министерството, защото все още липсва екооценка от румънска страна. От изказването на Цветков не стана ясно дали до момента ведомството е отправило искане до Брюксел за финансирането на Супер Бургас.

 

Белене- Батин е проект от коридор 7, който е важен за повечето дунавски държави. Освен това реализацията му зависи от това дали България и Румъния ще потвърдят готовността за изграждане на хидровъзлите Силистра Калараш и Никопол - Турнумагуреле.Индикативната стойност на Супер Бургас е 50 млн. евро, съобщи още Цветков. Той изрази надежда проектът да бъде реализиран до 2013г.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари