НАЧАЛО » българия

Студът в света продължава

fb
3E news
fb
07-01-2014 07:58:00
fb

В ранните часове на днешния ден бяха измерени рекордно ниски температури в САЩ, като на места бе дори по-студено от Южния полюс, където температурата е около -33 градуса по Целзий.

Най-ниската температура – минус 53 градуса по Целзий бе засечена в град Комъртаун, щата Монтана. Щатите Северна Дакота, Южна Дакота и Минесота също са силно засегнати от студа, предаде АФП. В Минеаполис през нощта живакът показа -30 градуса по Целзий.

В резултат на студената вълна въздушният трафик е в хаос, училищата останаха затворени, а властите призоваха жителите да си останат по домовете. Много пътници все още се опитват да се върнат по домовете си след новогодишните празници. В понеделник над 4300 американски полета бяха отменени, половината от които в Чикаго, а над 6500 полета бяха извършени със закъснения.

Студът проникна и в южните части на САЩ, застрашавайки насажденията и домашните животни от измръзване. Във вторник сутринта в американската столица Вашингтон времето бе сравнително меко – минус 11 градуса по Целзий, но вятърът там е силен, допълва агенцията. Американската метеорологична служба предупреди, че студът сега се придвижва на изток.

 

Опасното време в Европа

Силни валежи, ветрове и наводнения удариха европейското атлантическо крайбрежие от Португалия до Великобритания, съобщава белгийската телевизия RTBF. В понеделник вечерта в област Галисия, Испания, трима души бяха обявени за изчезнали, след като бяха повлечени от вълна по време на силна буря. Заради опасното време в областта бе обявена червена тревога, а метеоролозите предупреждават за опасност от 9-метрови вълни.

Засегнати са и южните брегове на Англия, където бе издадано предупреждение хората да не се приближават до опасните зони. Един човек е в неизвестност, а много хора бяха евакуирани заради силните вълни. Най- големи вълни имаше в най-югозападната част на Острова – Ленд’с енд. Метеоролозите предупредиха и за опасността от силните ветрове, които достигаха 70 км в час.

Във Франция много департаменти бяха под засилено наблюдение, тъй като на места се очакваше вълните да достигнат 8-10 метра. В понеделник в Биариц млада жена бе повлечена от силните приливни вълни, а плажовете бяха затворени. В португалския град Порто силна вълна отнесе около 20 автомобила и рани леко четирима души.Студено време за равносметки

Междувременно стана ясно, че природните бедствия през 2013 година, начело със супер-тайфуна „Хаян” във Филипините и наводненията в Европа, са нанесли щети на обща стойност 215 милиарда долара. Такава оценка представи германският застрахователен гигант Munich Re, предаде АФП.

Сумата е над средната за последните десет години, равняваща се на 184 милиарда долара, а загубите за застрахователната индустрия на 31 милиарда долара. За сравнение, средната сума на застрахователните загуби за последните 10 години е 56 милиарда долара.


Наводненията и градушките в Централна Европа причиниха загуби в размер на десетки милиарди долари. Супер- тайфунът “Хаян” причини хуманитарна катастрофа с повече от 6000 жертви, а материалните загуби от възлизат на около 10 милиарда долара, допълват от компанията.


Най-големи финансови щети през миналата година са от наводненията в Централна и Източна Европа в началото на юни. Те са нанесли щети на стойност 15.2 милиарда долара, от които 3.2 милиарда са били застраховани. Най-голямото застрахователно събитие за 2013 е серията от градушки в Германия през юли, когато топчета лед с размерите на топка за тенис се изсипаха върху коли, сгради и соларни инсталации. Тогава загубите са били за около 4.8 милиарда долара, от които 3.7 са били застраховани.

 

студено време
климат
сащ
застраховки
По статията работи: