НАЧАЛО » българия

Строителството на газовата връзка с Гърция ще започне около 20 май

България разговаря с експерти от САЩ за американски дотации при доставката на LNG гориво за страната ни

fb
3E news
fb
29-04-2019 07:44:00
fb

Около 20 май се планира да бъде направена първата копка на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на официалната вечеря по време на международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG". Организатори са Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания. Медиен партньор на събитието е 3eNews.

Борисов припомни, че енергийната сигурност е много важен приоритет за страната ни. В момента доставки от Гърция може да се правят през съществуващия газопровод Кулата-Сидирокастро. За доставки оттам до момента страната ни е „правила репетиции“, заяви Борисов. След разговорите си с Том Пейл, който е председател на Института за енергийни изследвания във Вашингтон, Борисов добави, че в момента цената на шистовия газ в САЩ е около 100 долара (вероятно за 1000 куб. метра, бел. ред.). Премиерът обясни, че истинската конкуренция се получава тогава, когато се доставя газ на по-добри цени за икономиката и потребителите в България. Ако руснаците дадат подобни цени – ще купуваме от тях, ако пък са американците – доставките ще са от тях, обясни Борисов. С председателят на института във Вашингтом Том Пейл е била обсъдена и възможността да се дадат американски дотации за доставката на природен газ за България. Говорихме как можем през вноските за НАТО, през американските бази у нас да мислим за държавни дотации. Разговорите ни в тази насока са в твърде ранна фаза. Това е само идея, обясни премиерът Борисов.

По думите му целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребителите ни да получават най-евтиния газ. Като имаме газовите магистрали, интерконекторите, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа.

Паралелните тръби на транзитните газопроводи са били изрязани и запушени преди много години. С каква цел, оставям на разследващите журналисти да проверят, призова още Борисов.

Темата за втечнения газ е важна за България и региона. Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и затова усилията ни са България да стане независима при доставките, каза Теменужка Петкова. Най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион, посочи и енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че газовата връзка между двете страни трябва да бъде готова през 2020 година.

Петкова припомни, че през май трябва да бъдат избрани компаниите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец - да започне изграждането ѝ. Българското правителство винаги е давало гаранции за тази газова връзка, каза Петкова:
"Четири последователни години в своя бюджет нашето правителство залага държавна гаранция за този проект, която е в размер на 110 млн. евро. Отделно от това по българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха пренасочени 39 млн. евро отново за реализация на този проект".
Страните в региона не успяха да изградят инфраструктура за доставка по различни маршрути, но сега този проблем може да бъде решен и регионът да тръгне в друга посока, отбеляза още Петкова.

Друг важен проект, посочен от нея, е връзката между България и Сърбия, който трябва да е факт след няколко години – през 2022 г. След реализирането на тези и други проекти, България ще стане средище на потоци както от север, така и от юг, посочи Петкова. До края на годината се очаква да заработи и платформа за търговия с природен газ.

LNG
природен газ
доставки
конкуренция
Бойко Борисов
Теменужка Петкова
По статията работи:

Георги Велев