НАЧАЛО » българия

Столичните общинари решиха съдбата на монумента край НДК – ще се търси нова визия

Гласовете на ГЕРБ и “Синята коалиция” надделяха при вземането на решение все пак да се проведе конкурс за паметника “1300 години България”

fb
3E news
fb
11-04-2014 07:49:00
fb

След многократно отлагане столичните общинари най-накрая взеха решение да се проведе конкурс за обновяването на паметника "1300 години България" при НДК. По време на заседание на общинския съвет днес бе разгледан докладът на главния архитект на София Петър Диков, който успя да спечели гласовете на ГЕРБ и “Синята коалиция” и по този начин получи заветното одобрение.

Преди да се стигне до този момент обаче дебатите се разразиха около заданието на конкурсната програма, което според някои звучало твърде неразбираемо. Темата – „Паметник „1300 години България” в контекста на реконструираното пространство на НДК – пл. България”, затрудни съветниците да разкодират какво точно се крие като условие зад тези думи.

Поглеждайки ретроспективно още малко по-назад във времето, дискусията за съдбата на монумента бе далеч по-ожесточена, като не малко хора изразиха крайната позиция, че той трябва да бъде заличен, а на негово място да се изгради нещо друго. На отсрещната страна, на която застанаха Съюзът на художниците и този на архитектите, се защитаваше правото на авторите и далеч по-умерената идея паметникът да бъде обновен или най-много да му се придаде нов смисъл – но да се запази.

В крайна сметка се стигна до решението да бъде проведен конкурс, който по думите на главния архитект ще е възможно най-широко отворен за всякакви идеи. „Понеже аз съм привърженик не на силовите решения, а на аргументираните решения с доказани творчески идеи, желая да се направи конкурс и хората и професионалистите да видят има ли по-добра идея, може ли да се представи нещо, което да удовлетворява софиянци като знаков обект в София или не”, коментира Диков, цитиран от “Фокус”.

Конкурсът ще започне веднага, щом решението бъде подписано и се очаква да приключи до края на месец юни. Междувременно ремонтът на пространството около НДК ще стартира идния месец. По план той би трябвало да завърши през 2016 година, когато зелените площи, настилките, както и прилежащите тротоари ще бъдат цялостно обновени. Включително е предвидено и изграждането на велоалеи.

столична община
конкурс
паметник "1 300 години България"
Петър Диков
архитектура и градоустройство
По статията работи: