НАЧАЛО » българия

Стартира мрежа за улавяне и съхраняване на СО2

Проектът CCS Project Network ще подпомага научния обмен и ще информира за технолиите, чрез които се намаляват вредните емисии

fb
3E news
fb
17-09-2010 12:51:29
fb

Европейската комисия въведе инструмент на ЕС за подпомагане на преждевременна демонстрация на технологии за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид (CO2 capture and storage (CCS)) в голям мащаб, съобщи пресслужбата на ЕС Rapid.

 

Проектът CCS Project Network е първата в света мрежа от проекти за демонстрация на технологии за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид, с която ще се подпомогне научният обмен и трябва да се информира обществеността за ролята на тези технологии при намаляването на въглеродните емисии. По този начин трябва да се ускори учебният процес и да се гарантира, че Европейската комисия може да допринесе за това възможностите на технологиите за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид да се използват по сигурен начин и технологията да се направи икономически приемлива.

 

Първите членове на мрежата, които подписаха договорка за научен обмен, са организации с CCS-проекти, подпомагани от Европейската енергийна програма за съживяване на конюнктурата на ЕК. Предпоставка за получаването на европейски средства е възможно най-широко разпространяване на резултатите от проекта. Трябва да бъде създадена група от проекти, които всички имат за цел икономически приемливо улавяне и съхраняване на въглероден диоксид.

 

За да се гарантира, че мрежата от проекти CCS е от полза за целия европейски енергиен сектор, беше създаден съвет (Advisory Forum), който ще се събира веднъж годишно и ще следи напредъка, както и ще установява кои знания могат най-добре да се събират в рамките на дейността на мрежата. Вече се състоя първата среща на този съвет, ръководена съвместно от ЕК и Европейската технологична платформа за задействаната от фосилни горива без емисии електроцентрала. На срещата участват представители на страните-членки, електроцентралата, проекти за демонстрация на технологии за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид, изследователи, неправителствени и международни организации.


По статията работи: