Стартира модернизацията на пречиствателната станция в Приморско

Стартира модернизацията на пречиствателната станция в Приморско, като проектът е на стойност от 22,3 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Първата копка на строителните дейности по интегрирания инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско-Китен бе направена от зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и кмета на община Приморско Димитър Германов.

„Това е физическото начало на един дългоочакван, но успешен проект – резултат от усилията и доказателство за доброто сътрудничество между държавата, в лицето на Министерството на околната среда и водите, и местната власт, в лицето на община Приморско. Изпълнението на проекта  ще доведе до положителни ефекти за качеството на околната среда, чистотата на Черно море и развитието на бизнеса и местната общност”, заяви зам.-министър Николова.

Проектът е на стойност 22,3 млн. лева, като основното финансиране е по Оперативна програма „Околна среда“. Предвижда се реконструкция, модернизация и разширяване на пречиствателната станция за отпадъчни води Приморско-Китен, както и реконструкция на прилежаща инфраструктура и съоръжения. Капацитетът на пречистване на отпадъчните води ще се увеличи и ще има възможност да покрие още 55 000 жители и гости на Приморско и Китен.

Като туристическа община имаме безкрайна нужда от такава инвестиция и това ще се отрази на продукта, който предлагаме, заяви кметът на Приморско Димитър Германов. Той припомни, че подготовката преди началото на строителството днес е започнала в края на 2011 г. и е резултат от активната работа на екипа на  общината с помощта на МОСВ. Изпълнителят увери, че станцията ще бъде модернизирана без прекъсване на работата. Съоръжението е построено през 1974 г. и вече няма възможност да обслужи нарасналия брой туристи в района.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари