Стартира кампания за 16,6 млн. лева за подмяна на старите печки на дърва

Кампанията за безплатна подмяна на стари печки от домакинствата стартира днес в София. Проектът се реализира съвместно с Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, съобщиха от Столична община. Кампанията, която ще бъде представена на "Московска" 33 в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова, е в изпълнение на проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по програма Лайф+ на Европейската комисия. 

Основната цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез проектиране, демонстриране и внедряване на механизъм за преход към алтернативни форми на битово отопление в градовете, подобряване на капацитета на администрацията и чрез повишаване на осведомеността на заинтересованите страни и обществеността.

Общата стойност на проекта е 16 600 000 евро, като безвъзмездното финансиране по Програма Лайф+ на ЕК е 10 000 000 евро.

Припомняме, че това е една от мерките, които предприема Столична община за намаляване на замърсяването на въздуха в София. Данните от независимите датчици на Аirtube през зимата показват много опасни нива на замърсяване на въздуха в столицата. Най-мръсен се оказва въздуха в късните часове на деня, а причина за това са именно печките на твърдо гориво, които се използват в някои от кварталите на столицата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари