Станислав Георгиев: Категорично АЕЦ "Белене" е печеливш проект

Няма начин АЕЦ "Белене" да не бъде на печалба. Това обяви Станислав Георгиев, главен секретар на българския атомен форум „Булатом“ пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него България трябва да се възползва от един толкова добър икономически проект. "Няма атомна централа, която да е фалирала в момента. Всички централи, които са в експлоатация, са на печалба. Няма начин да не е, категоричен е експертът. – Страната ни не е толкова богата, за да си позволи вече изразходвани 3 млрд. лв. за оборудване на АЕЦ „Белене“, без да изгради централата.“

Георгиев е на мнение, че проектът не влиза в противоречие с други енергийни източници на пазара в страната. „Централата в Белене ще бъде базова мощност и тя не спира развитието на алтернативните източници на енергия. Напротив, винаги сме казвали, че за нас бъдещето е комбинация на възобновяеми с източници за стабилна базова енергия, тоест ВЕИ-тата плюс ядрената енергетика. Никакъв проблем и противоречие не виждам“, посочи той. Според Станислав Георгиев логично е българската държава да използва потенциала на този проект, който ще бъде копие на АЕЦ „Козлодуй“.

„Трябва да бъде направена пълна оценка на стойността и средствата на проекта, те да бъдат отделени в отделна компания и тя да стане представител на властта, която да участва в бъдеща тръжна процедура като защитава българския интерес“, каза още главният секретар на българския атомен форум „Булатом“.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари