Спор в парламента дали КЕВР да се произнася по сделки за дялове от енергийни предприятия

Източник: БГНЕС

В пленарната зала депутатите влязоха в разгорещен спор по въпроса дали КЕВР да се произнася при сделки за продажба на дялове от енергийни предприятия. След дебати, продължили и извън редовното работно време на парламента, гласуването на второ четене на промените в Закона за енергетиката беше отложено за утре, предават БТА и 24 часа.

С приемането на първо четене на измененията, внесени от "Обединени патриоти", бяха дадени нови правомощия на регулатора - да разрешава сделки при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Този текст беше предложен заради сделката за продажба на ЧЕЗ, той обаче отпадна от доклада на енергийната комисия за второ четене по предложение на ДПС.

В енергийната комисия, по предложение на депутати от ДПС, е отпаднал целият законопроект на ОП, одобрен на първо четене, заяви Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/. Той определи случилото се като процедурно недопустимо. Веселинов заяви, че патриотите стоят зад текстовете и призова колегите от ГЕРБ, които, по думите му, изпитали някакво колебание в комисията, да преосмислят решението си.

Рамадан Аталай /ДПС/ коментира, че предложението на "Обединени патриоти" е противоконституционно. Когато има взаимоотношения между два частни субекта, държавата не може да се намесва и още повече със задна дата, посочи той. Според Аталай ГЕРБ са се заблудили за тези текстове в еуфорията около обявяването на продажбата на ЧЕЗ.

Вносителите са разяснили при първото четене на законопроекта, че, ако се приеме това правомощие, до момента на джиросване на акциите КЕВР ще може да се намеси и да провери дали купувачът на ЧЕЗ може да се справи с лицензионните си задължения, припомни Крум Зарков /"БСП за България"/. Не можем сега да се сърдим на ДПС, защото тогава те бяха против, но всички останали гласувахме да се даде възможност на регулатора да се произнесе и сега изведнъж тази опция отпада, коментира той. Зарков потвърди подкрепата на БСП регулаторът да се намеси и отбеляза, че решението ще зависи от ГЕРБ.

Този текст не засяга сделката за ЧЕЗ, защото тя вече е сключена, а важи оттук-нататък, уточни Делян Добрев /ГЕРБ/.

Колегата му Валентин Николов обясни, че вместо тази разпоредба е предложена друга, която дава достатъчно възможност на КЕВР да наблюдава дейността на енергоразпределителното дружество. По думите му регулаторът вече ще бъде информиран за намеренията за прехвърляне на дялове от енергийни дружества и, ако прецени, ще може да назначи специален управител.

Кой е сега партньорът на ГЕРБ - ДПС или "Обединени патриоти", попита Юлиан Ангелов /ОП/. Не може неща, които защитават националния интерес, да бъдат бойкотирани зад гърба ни, коментира той. Как това предложение, като ни подкрепяте, ще мине с 15 човека в зала, обърна се Ангелов към БСП. В отговор от левицата декларираха, че утре цялата група ще бъде в залата и ще подкрепи текстовете.

Рамадан Аталай го репликира, че в момента се разглеждат изменения в Закона за енергетиката, а не дали ДПС е коалиционен партньор на ГЕРБ. ДПС не е коалиционен партньор на ГЕРБ, а вие ги водите към бездна, добави той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари