НАЧАЛО » българия

Спират разпродажбата на "Бургаски корабостроителници"?

fb
3E news
fb
13-03-2014 05:20:00
fb

"Първа инвестиционна банка" може да спре търга, който е стартирал по нейна молба, за разпродажба на имоти на "Бургаски корабостроителница". Това каза Радослав Вълчев, представител за България, на "P & S Project", германската компания, заявила интерес да инвестира в завода, предаде БГНЕС.

Вълчев е провел среща днес с един от собствениците на банката, Ивайло Мутафчиев. Мутафчиев е поискал конкретна информация за идеята на немската компания за съживяване на дружеството и при одобрение, се е съгласил да преотстъпят управлението на предприятието на германската фирма. Предстои нова среща между двете страни, на която ще присъства и собственикът на немската компания Бойко Петров. От банката се съгласиха, че е по-добре да имат едно печелившо предприятие, отколкото да продадат само имотите, коментира Вълчев.

Припомняме, че днес стана ясно, че имуществото на "Бургаски корабостроителници" АД започва да се разпродава на търг. Процедурата е задействана след искане на кредиторите и издаден изпълнителен лист от Районен съд – Бургас. Обявленията вече са публикувани в регистъра на публичните продажби. Търговете, които са за различни имоти, ще се провеждат през месец април. Първите парцели, които ще се продават, са такива без ипотеки и възбрани, за да може кредиторите частично да получат вземанията си. Следващите имоти са с ипотеки. Очаква се пълната им продажба да не погаси всички дългове и да се наложи и обявяването на недвижима собственост, която не включва големите машини и съоръжения, за да може бъдещият купувач да ползва корабостроителницата и по предназначение.

Основният кредитор е "Първа инвестиционна банка", но освен нея, има още 10 – 11 кредитори, осъдили корабостроителницата. Пари от предприятието има да получава и Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Най-скъпият имот е обявен с начална тръжна цена 47 млн. лв.

бургаски корабостроителници
продажба
търг
Първа инвестиционна банка
По статията работи:

Георги Велев