НАЧАЛО » българия

Спират мощности на АЕЦ „Козлодуй“ заради ниското потребление

fb
3E news
fb
15-05-2015 10:36:00
fb

Част на производствените мощности на АЕЦ „Козлодуй“ са спрени. Ремонтираният 1000-мегаватов V блок на АЕЦ „Козлодуй“, който трябва да бъде включен към електроенергийната система на 20 май, няма да бъде натоварен изцяло след като заработи. 

Виновни за ограниченията са  ниското потребление на ток в страната и малкият износ, съобщиха от електроенергийния системен оператор. Потреблението на електроенергия в момента в страната е между 3 и 4 хиляди мегавата, а износът е около 600 мегавата.

Ако работи с двата си хилядника, само АЕЦ "Козлодуй" осигурява над половината от електроенергията, за която има пазар. За да се изпълнят обаче договорите за изкупуване на еленергия, които НЕК е сключила с ВЕИ и с ТЕЦ, трябва да се намали производството на евтиното елекричество от АЕЦ "Козлодуй". Така губи централата, губи пазарът, губят и потребителите.

По думите на изпълнителния директор на електроенергийния системен оператор Иван Йотов това ниско потребление и малкият износ са причината да не работят и част от блоковете в някои от най-големите ТЕЦ.

„Опасенията са, че при такова поведение производството, което можем да си позволим трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има. Не работят 4 от 8-те блок в „Марица-Изток 2“, два блока не работят и в ТЕЦ „Марица Изток 3“, обясни той.

По същата причина и V блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще заработи, но на този етап не с цялата си мощност.

„Прогнозите водят до един извод – може би ще се наложи непълно натоварване на блока на АЕЦ „Козлодуй“. До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок“, каза още Йотов пред БНР.

АЕЦ "Козлодуй"
ограничения
мощности
потребление на ток
По статията работи:

Галина Александрова