НАЧАЛО » българия

Спада консумацията на ток в Западна България

fb
3E news
fb
26-02-2014 01:41:00
fb

Консумацията на електроенергия в Западна България намаля с над 6% за периода от 3 до 23 февруари 2014 г. спрямо аналогичния период на миналата година. Това съобщиха днес от енергийната компания ЧЕЗ, цитирана от агенция "Фокус". Данните на ЧЕЗ Разпределение България показват, че средните товари по мрежата са спаднали от 4732 мегавата миналия февруари до 4446 мегавата през настоящия месец, считано до 23 февруари. Най-голям е спадът през периода 10-23.02.2014 г. – с 13,2%, съпоставимо с периода 11-24.02.2013 г. Причината за отчитаното понижение са значително по-високите средномесечни температури от началото на 2014 г. „Очакваме намалените товари по мрежата да доведат и до по-ниски сметки за електроенергия, особено на онези потребители, които се отопляват с ток. Нашите изчисления показват, че 58% от месечната сметка е за отопление или охлаждане на домовете“, заяви Петър Докладал.

В стремежа си да бъде от полза за своите клиенти от началото на декември 2013 г. ЧЕЗ стартира поредица от инициативи в областта на енергийната ефективност и пестенето на електроенергия. В края на миналата година дружеството организира онлайн игра за популяризиране на енергийната ефективност в дома „Академия Енергия“, в рамките на която по забавен и достъпен начин се популяризират различни мерки за разумно и отговорно използване на електроенергията.

От началото на февруари сред третокласници от 10 училища на Западна България ЧЕЗ започна образователна кампания. Служители на дружеството на доброволни начала провеждат беседи и раздават занимателни книжки със съвети и игри, свързани с отговорното използване на електроенергията от децата. Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието и науката. Насърчаването на енергийната ефективност е част от дългосрочната политика на корпоративна социална отговорност на компаниите от групата на ЧЕЗ в България. Информация за инициативите в тази област може да бъде намерена на микросайта „Инвестираме в България“.

ЧЕЗ
консумация на електроенергия
По статията работи:

Георги Велев