Скандал заради скандала или как се прехвърля топката от чума по животните и авионедостатъците в енергетиката

Неразбирателството, неразбирането, липсата на управленски качества, партийният и национален упадък по висшите етажи на властта доведе до боравене с цифри на ангро. Това т.нар. „боравене с цифри“ на границата на фалшивите новини винаги е било в ущърб на държавата и заплаха за националната сигурност. Така именно могат да се коментират разменените реплики извън, а и в Народното събрание и от една, и от друга политическа сила. Прехвърлянето на скандала от чумата по животните в Странджа през това кой проверява частните полети до енергетиката не прави чест на никой. Без значение кой е той.

Днес с изненада чух, че президентът Румен Радев коментира тема, която силно ме впечатли. Цифрите, които той коментира бяха наистина впечатляващи, а именно, че по време на служебното правителство са събрани просрочени вземания в размер на 1,6 млрд. лева, основно от енергетиката. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод думите на българския държавен глава по-рано.

 

"Служебното правителство събра 1,6 млрд. лв., нека управляващите кажат къде са", заяви днес Радев пред журналисти в Авиобаза "Граф Игнатиево".

По думите му именно служебният кабинет от 2017 г. е събрал просрочени вземания от много години, особено в сферата на енергетиката.


"Това ме навява на мисълта, че там нарочно не са търсени тези вземания от определени компании. Направете подробна справка, аз мога да ви я дам”, посочи президентът, цитиран от българските агенции и телевизии.

„Това е не силно преувеличено, това е лъжа“, обяви министър Петкова.

„Бюджетът на Министерството на енергетиката е 256 млн. лева за 2017 г. Няма как да говорим за 1,6 млрд. лева в абсолютно никакъв случай“, посочи Теменужка Петкова. „Това е абсолютна манипулация, една неистина. Това или трябва да бъде доказано от президента и той да ни убеди, че това е така, или да бъдат представени документи, които да покажат, че той говори истината“, обяви тя. „Мисля, че един срок от 3 дни е достатъчен, за да можем да се убедим в това, което говори“, каза още Петкова.
„Настояваме в следващите часове или най-много дни до края на седмицата президентът Радев да предостави доказателства за събраните 1,6 млрд. лв. Под формата на документи“. Това заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Няма как това да не бъде документирано в Министерство на енергетиката“, обясни той.

„Ако не го направи, оттук нататък ще считаме, че освен госпожа лъжа имаме и господин Лъга, кама Биков, като впоследствие в коментара си прехвърли темата върху спора по това дали има или не чума по животните в Странджа.

„Вероятно реакцията на президента Румен Радев е заради изследването на АИКБ, които нагледно са показали, че при управлението на ГЕРБ делът на сивата икономика намалява, а при други правителства се увеличава и то драстично“, коментира от своя страна депутатът от парламентарната група на ГЕРБ и председателя на комисията оп енергетика към Народното събрание Делян Добрев. „По отношение на сумата от 1,6 млрд. лв., за които е станало дума днес, това наистина е огромна сума, която да бъде събрана за няколко месеца“ посочи Добрев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари