НАЧАЛО » българия

Румен Овчаров: Трите ЕРП-та се изнудват, за да се закърпят дупките в сектора до изборите

Според бившият министър оперативните задължения на НЕК са достигнали 4 млрд. лева и лицензът на компанията отдавна трябваше да е взет

fb
3E news
fb
21-03-2014 06:31:00
fb

Трите частни електроразпределителни компании у нас в момента се изнудват, за да се „приберат от тях пари, с които да се закърпят дупките в сектора до изборите“. Това коментира днес пред Дарик бившият енергиен министър Румен Овчаров. По думите му в България е национален спорт да плюем ЕРП-тата. Той не смята, че ще се стигне до отнемане на лиценза на дружествата, защото задълженията не се основание за подобна крайна мярка.

Според Овчаров ДКЕВР се е превърнала едва ли не в говорител на Националната електрическа компания, като вместо да балансира всички интереси в системата, регулаторът козирувал. Преди година Бойко Борисов отнемаше лицензи и намаляваше цените на тока, напомни Овчаров по повод отношенията държава-ЕРП-та.

"Не е изход от положението въртенето в този омагьосан кръг "ЕРП-тата са много виновни". В България е национален спорт да плюем ЕРП-тата и монополистите. Следваща стъпка е да разгромим "енергийната мафия", да влезем с барети в НЕК, в някой и друг офис, да арестуваме някого, след някой ден да го пуснем, после да подгоним собствениците на ВЕИ, да ги натоварим", каза с ирония Овчаров. По думите му в пропаганден план на хората това може и да им се харесва - "вземаме си ЕРП-тата, вземаме лицензите", но попита какво от това.
Той увери, че проблемът е друг, изключително дълбок и е чисто финансов. "Това, че ДКЕВР не е направила така, че НЕК да има пари да плати на едните и на другите, не е отговорност на ЕРП-тата. Можем да ги понаплюем сега. Но НЕК е българска. Това не й пречи към края на миналата година да има 2,8 млрд. задължения, пък сега ми каза някой, че оперативните са вече над 4 млрд. Ако е така, значи на НЕК лицензът отдавна трябва да е отнет, лицензът на "Топлофикация-София" пък няма какво да говорим", коментира още Овчаров.

Според него това не е нещото, което по Закона за енергетиката води до отнемане на лиценз. "Това е чиста проба изнудване на ЕРП-тата да се приберат от тях едни пари, с които да се позакърпят дупките до изборите", категоричен е той. Според Овчаров "замитането на проблемчето под килимчето" не води до неговото решаване. 4 млрд. лв. е огромен дълг за държавна фирма, подчертава той, а по думите му тъжното е, че не се прави нищо поне да не се увеличават оттук нататък.

"Даже и регулаторът да отнеме лицензите, няма международен съд, който да каже, че тези лицензи са отнети от независим регулатор. Провалът е до голяма степен предизвестен и той иска много тежки мерки. Нали разбирате, че едно увеличаване на цената от 15-20 процента е политически невъзможно да бъде поето от която и да било политическа сила, особено с такава политическа подкрепа, но въпросът е защо поне не се направиха малките стъпки", коментира още Румен Овчаров.

Според него не са направени няколко стъпки за финансовото укрепване на системата, една от които е НЕК да получи възможност да изнася електроенергия и да печели от това. Можеше да бъдат проверени всички нововъведени ВЕИ-та, защото поне половината от тях не отговарят на изискванията на закона, каза още бившият енергиен министър. Като трети възможен, но неприложен ход от страна на държавата, Овчаров посочи предоговарянето на условията, при които работят американските централи. „Очевидно никой обаче не смее даже да повдигне въпроса пред Големия брат", допълни той.

Румен Овчаров
енергийни компании
НЕК
ДКЕВР
По статията работи:

Георги Велев