НАЧАЛО » българия

"Роснефт" ще заплати 1,5 млрд.рубли на ВР за използване на марката

fb
3E news
fb
13-01-2014 11:02:00
fb

Руската нефтогазова компания „Роснефт”, която през миналата година придоби ТНК-ВР ще заплати 1,5 млрд.рубли за 5 години на партньора си ВР за използването на неговата марка на 121 бензиностанции. Това съобщава РВК daily.

Изданието припомня думите на президента на „Роснефт” Игор Сечин при приключването на сделката за покупката на ТНК-ВР, че „марката ще се запази и ще се развива”. Срокът за предоставяне на лицензията е пет години (от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2018 г.)  с възможност за продължаване, обяснява пред изданието представител на компанията. Годишно това ще струва на руската компания около 9 млн.долара. В Русия работят 121 бензиностанции с марката на ВР, основно в Москва и Санкт-Петербулг (общо мрежата на „Роснефт” наброява над 2400 бензиностанции).

Сделката предвижда предоставянето не само на правата за използването на марката, а цял комплекс от услуги, в частност пускането на нови продукти, програма за повишаване на ефективността, обмен на ноу-хау и др. Ще бъдат провеждани и тренинги за експертите от „Роснефт”.

По думите на източник на изданието обновеното споразумение е пред финализиране, а подписването му се планира в близко време. След това документите ще бъдат подадени в Роспатент за регистрация.

Според данните от доклада на ТНК-ВР за 2012 г. обемът на продажба на горива на една бензиностанция с марката на ТНК средно е 5,8 млн.литра, а на бензиностанция с марката на ВР – 14 млн.литра.

Роснефт
ВР
горива
По статията работи:

Маринела Арабаджиева