НАЧАЛО » българия

Решават за финансирането на интерконектора с Гърция до края на април

Стойнев обеща да осигури в кратки срокове азербайджански газ за България

fb
3E news
fb
16-04-2014 11:08:00
fb

Строителството на газопровода IBG (интерконектора Гърция-България ) ще започне още през 2015 г., каза в хода на срещата с министъра на енергетиката на Азербайджан Натик Алиев министърът на енергетиката и икономиката на България Драгомир Стойнев. 

Припомняме, че строителството се отлага на няколко пъти. Последното обещание беше, че строителството тръгва през 2014 г.

Както съобщава ИТАР-ТАСС, Стойнев е отбелязал, че България смята в кратки срокове да обезпечи доставките на газ от Азербайджан.

„Милиард кубични метра газ от Азербайджан, за доставките на който ние подписахме договор през септември 2013 г. тярбва да постъпва през интерконектора с Гърция, а технически газопроводът тръбва да е изготвен през тази година. Към края на април ще започнем да решаваме въпроса за финансирането на проекта, като предварително желание за участие в него вече са изразили няколко банки. През следващата година ще започне непосредственото строителство на интерконектора”, е подчертал Стойнев.

Както каза в хода на срешата Алиев, двустранните договори между  България и Азербайджан продължават на ниво стратегическо партньорство.

„Реално решение на въпроса за доставките на газ за България ние намерихме през миналата година, когато между компаниите „Булгаргаз”, консорциумът „Шах Дениз” и Държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR) беше подписан договор за доставката на един милиард кубични метра газ при наличието на условия за неговото транспортиране, които в частност предвиждат необходимостта от строителството на интерконектора”, отбеляза министъра.

През септември 2013 г. консорциумът за разработка на газокондензатното находище „Шах Дениз” в азербайджанския сектор на Каспийско море подписа дългосрочни договори (за 25 години) за доставка на газ с девет европейски компании.

Първият газ ще бъде доставен за Турция през 2018 г., а за Европа – през 2019 г. Газа, в обем от 10 млрд.куб метра ще се доставя за Европа по Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Проектът ТАР е предназначен за транспортиране на газ от Каспийския регион през Гърция, Албания и Адриатическо море до Италия, а оттам за Западна Европа.

Първоначалната мощност на тръбопровода ТАР е за 10 млрд.куб метра с възможност за увеличение до 20 млрд. куб метра годишно.

През януари 2014 г. консорциум на проекта ТАР и компанията ICGB, занимаваща се с разработката, финансирането и строителството на съединителния тръбопровод Гърция-България (IGB) подписаха меморандум за взаимно разбирателство по техническото сътрудничество за целите на по-нататъшното развитие на стратегическата инфраструктура в региона.

IBG
Шах-Дениз
SOCAR
Булгаргаз
интерконетор България-Гърция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева