НАЧАЛО » българия

Рекордно потребление на електроенергия отчита Италия заради жегите

fb
3E news
fb
06-08-2015 11:12:00
fb

Заради огромните жеги на Апенините от началото на месец юли, в Италия е регистрирано рекордно потребление на електроенергия. Това съобщава компанията Terna, собственик на мрежата.

По данни на Terna, през юли в Италия са били потребени 32 милиарда кВтч, което е с 13,4% повече в сравнение с аналогичния период на 2014 г. Компанията заявява, че това е най-високото ниво от съществуването на електроенергийната система на Италия.

Повишеното потребление на електроенергия се обяснява с „изключителните температури, регистрирани през юли“, което е довело до значително увеличение на потреблението на климатици и други уреди за охлаждане на въздуха, както в производството, така и в домашни условия.

В повечето региони на Италия през юли е регистрирана изключително висока температура. В средата на месеца, когато африканският антициклон „Харон“ донесе на Апенините горещ въздух от Алжир, температурата във всички области на страната е достигала между 38-40 градуса. По данни на метереолозите, минималните температури през юли са били средно с четири градуса по-високи от обичайните. През последните десет дни на месец юли Министерство на здравеопазването на Италия е обявло „червен“ код за опасност във връзка с жегите в 27 от 28-те големи градове в страната. В градовете е съществувала реална опасност за здравето на хора, които нямат сериозни медицински проблеми.

Според последният бюлетин, поместен на официалния сайт на Министерство на здравеопазването в Италия, в петък „червен“ код за опасност ще бъде установен в 16 от големите градове в страната, в това число в Рим, Неапол, Венеция, Флоренция, Болоня и Палермо.

Италия
потребление на електроенергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева