НАЧАЛО » българия

Работна група ще търси вариант за строеж на ВЕЦ „Никопол-Турну Мъгуреле“

50-годишния проект за последно бе анализиран по времето на министър Петър Димитров

fb
3E news
fb
23-12-2013 05:14:00
fb

Нова работна група от български и румънски енергийни експерти ще работи по възобновяване на строежа на ВЕЦ-ове по р. Дунав. По информация на НЕК първото заседание на новата работна група се очаква да бъде в средата на януари. Икономически най-изгоден за строителство е проектът за ВЕЦ Никопол-Турну Мъгуреле, обясни преди време Венцислав Марков, ръководител на управление „Регулации“ в НЕК. Той обясни, че икономическата целесъобразност на проекта е изследвана от румънска страна. Другият вариант за строеж на водни централи е в района на Силистра-Кълъраш, но това е само идея на този етап.

Припомняме, че идеята за строеж на ВЕЦ-ове по Дунав в този участък съществува от 50 години, но по нея не се работи активно. През 2008 г. Министерски съвет реши да възстанови работата по хидропроект на река Дунав. Тогава с тази задача бе натоварен бившият енергиен министър от БСП Петър Димитров. За нуждите на ВЕЦ-а се предвиждаше да се изгради преградна стена с ширина 16 метра с шосеен и жп път между българския и румънския бряг, а от двете страни да се построят две ВЕЦ станции с обща мощност 600 мегавата.

Тогава правителството реши да се създаде и работна група за старт на проекта за хидро-технически комплекс "Силистра-Кълъраш". Там се предвиждаше да бъде изградена язовирна стена и водно -електрическа централа с мощност 265 мвт. Идеята тогава бе тази централа да допълва „по-големия брат“ ВЕЦ "Никопол-Турну Мъгуреле". Председател на работната група, която така и не излезе с резултат по проекта, бе министър Димитров.

Изграждането на съоръжението "Никопол-Турну Мъгуреле" е проектирано още през 60-те години на миналия век, а първата копка за построяването му е била направена през 1977 г. Идеята е чрез ВЕЦ-а да се подсигури целогодишно речно плаване, да се произвежда евтина и екологично чиста енергия, а също ще осигури защита срещу наводнения, достатъчно вода за напояване и развитие на туризма и комуникациите в региона.

В свой анализ на проекта от 1999 г. екоминистерството твърди, че съоръжението ще доведе до повишаване на нивото на реката със 7 метра. Това би означавало около три четвърти от Никопол да бъде залят, както и над 500 хил. дка земеделски земи. На практика Никопол трябва да се изнесе на високата част на платото. По същество това изисква изграждането на нов град, който не само губи историческите и природни предимства, но почти напълно се обезличава, се казва още в научния доклад на МОСВ.

България и Румъния спечелиха проект за изследване на възможностите за строеж на ВЕЦ. Проектът бе за 442 хил. евро и се изпълняваше от сдружение „Еврорегион Плевен-Олт“.

ВЕЦ
Дунав
Никопол
По статията работи:

Георги Велев