НАЧАЛО » българия

Първите серийни електромобили тръгнаха по софийските улици

Купувачите са медия агенция "Аргент", "Сосиете женерал Експресбанк" и "Глобул"

fb
3E news
fb
05-04-2011 03:35:46
fb
От днес по улиците на София ще се движат три коли, които са тихи, маневрени и не цапат въздуха. Става въпрос за електромобили от модела "Пежо Йон", който вчера бяха предадени на новите им собственици.

Купувачите са медия агенция "Аргент", "Сосиете женерал Експресбанк" и "Глобул". Те са платили за всяка от колите по 30 000 евро без ДДС. За сравнение - кола в същия клас със сходно оборудване и бензинов двигател струва около 10 000 евро.

Министерството на икономиката енергетиката и туризмът развива пакет от мерки за енергийна ефективност и приветства пускането в движение на такива коли, каза министър Трайчо Трайков, който присъства на церемонията. Той не коментира до къде са стигнали идеите за стимулиране на електромобилите на българския пазар и използването на екологични моторни превозни средства.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също почете мероприятието, припомни обещанието си съвсем скоро собствениците на електромобили да могат да ги паркират в синята зона на София безплатно.

Общината обмисля и подмяната на част от колите си с електромобили. Работи се и по пилотен проект за монтиране станции за заряд на подобни коли на ключови места в града.

Според представителя на Българска Асоциация Електрически Превозни Средства Камен Василев 2011 година ще се запомни с факта, че електрическите превозни средства са слезли от страниците на изданията за екзотични бъдещи технологии и са тръгнали по пътищата на България. "Разнообразието от конкретно избрани технологии, стандарти и бизнес-модели води до един и същ резултат: въздухът в градовете става по-чист и шумът по улиците намалява. Тези ползи от използването на електромобили не са запазени само за водачите им, те се споделят от цялото общество", каза още Василев.

Първите електрически коли серийно производство, който ще се карат у нас, са модел "Пежо Йон". Всъщност под лъва на предния капак се крие "Мицубиши i-MiEV", а същият автомобил се предлага и като "Ситроен С-Зеро".

Моделът е "Пежо Йон" е идеален за управление в градски условия заради компактните си размери (дължина 3.48 метра и ширина 1.48 м) и маневреността си. В купето има място за петима пасажери, но комфортно могат да пътуват четирима. Багажникът има обем 235 литра, като при сгъване на облегалките на задните седалки той нараства до 860 литра.

Задвижването е поверено на електромотор с мощност 67 конски сили и 180 Нм максимален въртящ момент. Той осигурява ускорение до 100 км/ч за 16 секунди и достигане на максимална скорост от 130 км/ч.

Литиево-йонните батерии са с капацитет 16 киловатчаса и гарантират изминаване на максимум 150 километра. Зареждането им става за шест часа от нормална електрическа инсталация и за 30 минути на трифазен ток. По предварителни оценки изминаването на 100 километра с "Пежо Йон" ще струва около 2.50 лева при сегашните цени на тока, при поне 14-15 лева с кола с нормален мотор.
По статията работи: