Проф. Атанас Тасев: Поскъпването на газа е очевидна необходимост, държавата не може да задържи цената

проф. Атанас Тасев
Източник: bgonair.bg

Газът най-вероятно ще поскъпне с около 15%, а цената на парното ще скочи с не повече от 5-6%. Това прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев. След общественото обсъждане в четвъртък председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов предупреди, че има риск за увеличение на природния газ и парното от 1 октомври.

"Понеже имаме един единствен доставчик на газ - "Булгаргаз", на всеки 3 месеца цените се определят по формула. Идва следващият ценови период. Този път няма накъде. Няма акумулатор, който да не позволи цената на газа да не скача", обясни проф. Тасев.

Той подчерта, че в случая държавата не може да се намеси, защото ще наруши няколко закона и ще бъде осъдена от Европейската комисия. По думите му поскъпването е очевидна необходимост, която ще преживеем и не трябва да се спекулира със страховете на хората.

Газовият хъб "Балкан" е план Б на държавата и вече сме си научили урока, тръгвайки от Европейската комисия, заяви още проф. Тасев. "Проектът е включен в списъка с проекти, които представляват общ интерес на страните членки в ЕС", каза той и добави, че това може да превърне газовия хъб от химера в реалност.

Енергийният експерт посочи още, че след като "Инерком" обжалва забраната на КЗК да закупи ЧЕЗ, отново сме пред риск срещу държавата да бъде заведено поредно арбитражно дело. Проф. Тасев предупреди, че досега не сме спечелили нито едно арбитражно дело. Според него най-добрият сценарий е сделката да приключи, а ако не се спазват изискванията на лиценза, то той ще бъде отнет.

Цялото интервю с проф. Тасев можете да видите във видеото на интеренет страницата на Bulgaria ON AIR: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2018-08-23/energien-ekspert-ochakva-poskapvane-na-gaza-s-15-i-na-parnoto-s-5-6Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари