НАЧАЛО » българия

Прокуратурата в Ню Йорк заподозря ExxonMobil във фалшифицирането на данни за измененията в климата

fb
3E news
fb
06-11-2015 02:00:00
fb

Главната прокуратура на Ню Йорк започна разследване срещу ExxonMobil по подозрение във фалшифициране на данни за измененията на климата, съобщава The New York Times , позовавайки се на няколко осведомени източника.

Според тях, вечерта на 4 ноември главният прокурор Ерик Шнайдерман е изпратил до ExxonMobil уведомление за необходимостта да предостави финансови отчети, писма и други документи. Предполага се, че компанията, в отчестността, предназначена за инвеститорите е предоставяла невярна информация за климатичните рискове. Вицепрезидентът за връзки с обществеността на ExxonMobil Кенет Р.Коен е заявил на 5 ноември, че компанията е получила съдебна призовка и все още решава как да реагира.

„Ние отхвърляме обвиненията, че ExxonMobil е крил резултатите от изследвания за изменения на климата“, заяява той, добавяйки, че компанията финансира развитието на науката в областта на климата от 1979 г. и с нейна помощ са публикувани десетки научни разработки по тази тема.

Изданието отбелязва, че разследването против Exxon може да засегне и други петролни компании.

Осведомен източник на Reuters също е потвърдил началото на разследването срещу компанията.

Неотдавна властите в САЩ започнаха разследване против немския концерн Volkswagen. Агенцията по опазване на околната среда на САЩ заяви, че софтуера, инсталиран на автомобилите с дизелови двигатели на компанията дава възможност да се заобиколя нивото на изхвърляне на вредни вещества. Производителят на автомобили е заплашен с глоба от 18 млрд.долара.

 

 

Exxon Mobil
изменения в климата
По статията работи:

Маринела Арабаджиева