НАЧАЛО » българия

Производители: Фирмите-изкупвачи на тютюн имитират дейност

Всеки ден сваляли по малко цените, изкупували дребни количества и се местели от село в село преди да е приключила кампанията

fb
3E news
fb
10-02-2014 06:35:00
fb

"Фирмите-изкупвачи в Гоцеделчевско намаляват тактично цената - не фрапиращо, а всеки ден по малко". За това алармира кметът на Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов пред „Дарик“.

Според него изкупната кампания не върви добре, тъй като на много места фирмите са спрели да купуват без никакви обяснения, след което се местели в следващо село и правели същото. „Купува се по малко от продукцията. А това местене от село в село създава впечатление за имитация на дейност, която не е ориентирана към приключване на кампанията", разказа кметът на Сатовча, който също е производител.

На местата, където все пак имало търсене, цените достигали до 5,30 лева за килограм. До момента в община Сатовча е изкупена около 55% от продукцията или общо около 880 тона. В много села, като Крибул, Слащен, Фъргово и Ваклиново, пък изобщо не е стартирала кампанията.

Мименов предупреди, че ако нещата продължат по този начин, населението ще премине отново към протестни действи. Още повече, че стопаните с неизкупената още суровина били силно притеснени и от затоплянето на времето, което създавало опасност за ферментация на складираните в домашни условия бали с тютюн.

изкупна кампания по тютюна
тютюнопроизводители
протести
проблеми
По статията работи: