Проектът за АЕЦ "Белене" ще стъпи на нова основа

Нов проект за АЕЦ „Белене“, който да стъпи на основите на стария е тезата, която се лансира от българските депутати. Става въпрос за структурирането на проектна компания с НЕК. Преди това обаче проектът трябва да получи устойчивост и стабилни гаранции, че в процесът на развитие няма да бъде подложен на политическинатиски натиск. Това стана ясно в рамките на международната ядрена конференция на Бултаом, която се провежда край Варна.  

Процедурата за строителството на АЕЦ „Белене“ е основният акцент на тазгодишната  международна конференция „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от Булатом. Това каза при откриването Богомил Манчев председател на Български атомен форум (Булатом). Той обърна внимание, за необходимостта от нова ядрена мощност от гледна точка на формирането на микса през следващите години. За енергетиката следващите 40 – 50 години са утре, припомни Богомил Манчев, като наблегна на необходимостта от нова базова мощност, каквато се явява АЕЦ „Белене“ и припомни, че не трябва да се забравя и удължаването на живота на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“.
Вицепрезидентът на България Илиана Йотова отбеляза като символично съвпадението на датите на откриването на ядрената конференция на Булатом и започващите дебати в Народното събрание по бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“.

„Надеждата е този спор да бъде разрешен от експертите, а не от политиците“, посочи Йотова. Вицепрезидентът наблегна и на въпроса с кадрите, на бъдещата подготовка на млади хора, които утре ще продължат работата в централата.

Днес страната ни е изправена пред възобновяване на проекта за АЕЦ „Белене“ и новите тенденции в ядрената енергетика, обърна внимание в поздравителния адрес от името на министъра на енергетиката Теменужка Петкова председателят на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. По-късно в приветствие от името на холдинга, той припомни и значението на процеса по удължаване на живота на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и предстоящия процес на лицензиране през 2019 г.

АЕЦ „Белене“ променя графици, заяви заместник-председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов. Той обясни, че именно днешното  заседание на комисията е попречило на присъствието на министър Петкова.

Виждаме, че от 2016 г. тренда е обърнат в полза на развитието на ядрената енергетика, но това не е заради решението по Международното арбитражно дело, а заради подобряването на диалога с „Росатом“, каза Николов. Пред участниците в конференцията той съобщи, че в момента в парламента са входирани за обсъждане две решения, които касаят бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“. Първото е на ГЕРБ и с подкрепа на патриотите, а второто – на БСП. „За“ проекта е и политическата сила Воля. „Виждаме, че Народното събрание е за даване на шанс на проекта „Белене“ или на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Валентин Николов. Според него предвид растящата цена на емисиите, които вече растат до 15 евро и прогнозата е за цена за цена от 60 евро за МВт на въглищните централи, бъдещето на ядрената енергетика остава перспективно. „И двете решения дават възможност за прекратяване решението на Министерски съвет от 2013 г. и за даване на мандат на проекта да стъпи на нови принципи“, каза Николов. По-късно пред журналисти той обясни, че става въпрос за нов проект, който ще стъпи на основите на стария, но вече ще става въпрос за структуриране на проектна компания с участието на НЕК. Както стана ясно процесът по отделяне на активите на АЕЦ „Белене“ е напълно готов, но не е стартиран, за да се избегнат спекулациите, които би породила такава процедура преди взимане на решение от страна на парламента.

Винаги сме били за това АЕЦ „Белене“ да бъде построена. Няма никаква опасност този проект да ни постави в зависимост от Русия, обърна внимание от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков. Мнозинството в парламента сме за строителството на АЕЦ „Белене“ и за отделяне в отделно предприятие, за да сме сигурни, че  ще функционира на икономически принципи, каза той. В този смисъл депутатът постави и въпроса за необходимостта от устойчиво решение, така че в бъдеще проектът да не се влияе от политическото управление и зависимост на едно или друго правителство. Ерменков обърна внимание при това, че проблемите пред проекта за АЕЦ „Белене“ не са за пренебрегване.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов за пореден път заяви, че регулаторният риск за проекта АЕЦ „Белене“ е много малък и няма проблеми с продължаването на процеса по лицензиране. Костов обърна внимание и на дейностите, осъществявани от ядрения регулатор по отношение на АЕЦ „Козлодуй“ и НХРАО.
 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари