НАЧАЛО » българия

Продадоха резиденцията на Тодор Живков край Русе

fb
3E news
fb
19-07-2014 12:27:00
fb

Резиденцията на бившият първи в държавата Тодор Живков - "Липник", която се намира в Лесопарка край Русе, бе продадена на публичен търг. Новият собственик на имота е русенска фирма, съобщи БГНЕС. Частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, който бе натоварен с процедурите по продажбата на трите сгради на резиденцията, не съобщи името на фирмата по нейно изрично настояване.

В наддаването са участвали двама кандидати - юридически лица от Русе. Те са наддали по една стъпка от началната цена от 314 хил. лв., която бе намалена с 20% след първия неуспешен опит за продажба на имота в края на месец май. Резиденцията е закупена на цена от 394 хил. лв., колкото бе първоначалната ѝ тръжна цена. Първата публична продажба не се състоя, тъй като кандидатът изтегли предложението си.

По неофициална информация интерес към закупуването на резиденция "Липник" е проявил "Бони холдинг", но заради трагичната смърт на собственика Борислав Николов участието в търга е било отменено. Резиденция "Липник" е построена специално за срещите на бившите държавни и партийни ръководители на България и Румъния Тодор Живков и Николае Чаушеску и се намира сред горите в красивия Лесопарк "Липник" край село Николово до Русе.

По-късно тя стана собственост на покойния бизнесмен Мишо Бирата. Той я придоби през 2008 г. след като бившият областен управител на Русе Мария Димова направи заменка на апетитния държавен имот срещу пет апартамента. До продажбата на имотите се стигна, след като след смъртта на Мишо Бирата стана ясно, че той има огромни задължения.

продажба
резиденция на Тодор Живков
По статията работи:

Георги Велев