НАЧАЛО » българия

Прогнозният дял - това е основният виновник за високите сметки за топло

fb
3E news
fb
23-01-2014 07:18:00
fb

От проверени 13 500 сгради в София с абонати от над 470 хил. жители в различни райони на столицата, оплакванията за завишени сметки са в рамките на 8 процента. От тях само 1% се дължи на сградната инсталация. Най-честото оплакване за завишени сметки се дължи на прогнозния дял, обясни проф. Никола Калоянов от Техническия университет. Днес той представи пред Комисията по енергетика към Народното събрание резултати от анализ на работата на „Топлофикация София”.

Резултатите от проверката са били представени и на заседание на Столичен общински съвет. Експерти от Техническия университет са направили проверка на трите етапа – производство, пренос, разпределение и потребление на топлоенергия.  Проф. Калоянов обясни, че закупената техника отговаря на световните стандарти. Коефициентът на полезно действие на всички централи е 82%, обясни той. 

Позовавайки се на резултатите от изследването той посочи, че през зимата загубите в преноса са 11%, през лятото са над 30%. Количеството пренесена топлина е както за отопление, така и за вода. Средногодишните загуби са 16%. Проверката по думите на проф. Калоянов не е могла да установи грешки на топлинни счетоводители. Според него топлинните счетоводители трябва да останат, но не с такива функции като досега. Те трябва да познават работата на системата в сградите и да правят предложения за подобряването им. 15% от потребената енергия се пада на сградната инсталация, припомни професорът.

Три са основните фактора, които влияят върху сметката – количеството топлина за гореща вода, прогнозният дял за отопление и делът за сградна инсталация. За добият реална представа присъстващите представители на гражданските движения, както и депутатите за това какво количество енергия се харчи за горещата вода проф. Калоянов посочи, че за загряване на 1 куб метър вода се използват 297 кВтч.

За да отпаднат всички съмнения, трябва да се правят измервания, а два-три дни от началото на отоплителния сезон  трябва да се спрат всички отоплителни тела, като само на последния етаж да се остави контролно. Така по думите му ще може да се определи загубата. Проф. Калоянов посочи три варианта за отчитане на потребената топлина. Първият предполага етажната собственост да решава как да се разпределя сградната инсталация, вторият – месечен отчет, който може да става с уреди за визуално отчитане, или с дистанционно отчитане. Третият начин е хоризонтални щрангове,но те не решават проблема с топлата вода, коментира проф. Калоянов.

Боян Паунов от „Топлофикация София” обясни, че загубите по преноса са най-ниски в София. Той беше категоричен, че няма как да се манипулират абонатните станции.

Не мога да си обясня нежеланието да намираме общ език. Отдавна сме разбрали, че ние трябва да разбираме нашите клиенти и да отговаряме максимално на техните нужди. Това коментира от своя страна председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев. Ние сме за хоризонталата инсталация, но това няма да промени цената, коментира той.

В рамките на заседанието парламентарната комисия обсъди предложенията за промени в глава „Топлоснабдяване” от Закона за енергетиката. Промените трябва да са готови до март и да влязат в парламента. 

Междувременно днес стана ясно, че Топлофикация "София" е оттеглила общите си условия от ДКЕВР. По-късно от дружеството съобщиха, че документът е оттеглен, поради необходимостта от актуализация и синхронизация с промените в нормативната уредба. От дружеството мотивират действията си и с отправените критики от страна на обществените организации по време на общественото обсъждане в ДКЕВР на 10 декември.

парно
топла вода
топлофикация
По статията работи:

Маринела Арабаджиева