НАЧАЛО » българия

Приходите от пътни такси ще покриват вече и разходите за опазване на околната среда

Депутатите от транспортната комисия в Еворпйския парламент приеха на второчетене директивата за евро винетка

fb
3E news
fb
12-04-2011 03:28:40
fb

С приходите от пътни такси  за международния товарен транспорт вече ще бъдат покривани и разходите за опазване на околната среда и шумовото замърсяване. Това беше решено днес от Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата. В първоначалния вариант на директивата за евровинетката беше записано, че постъпленията от международния транспорт отиваха изцяло за поддръжка инфраструктура. С новите депутатите правят опит да намерят баланс между икономическите интереси на държавите-членки от периферията на ЕС и нуждата от опазване на околната среда.

 

Всички политически групи в комисията по транспорта са декларирали своята подкрепа на текса, изготвен от Саид Ел Кадрау (ПЕС, Белгия). Според него най-малкото с новата директива трябва да бъде въведен принципът" замърсителят плаща.
По-голяма гъвкавост

В проекта на текста, одобрен на второ четене от депутатите на транспортната комисия в Европарламента, е записано още, че всяка държава-членка може да позволи изключение за камионите между 3,5 и 12 тона, при условие че се аргументира за това.
За да бъде насърчена обновяването на автопарка, се предвижда още да има временни изключения за тежкотоварни превозни средства с най-чисти двигатели (EURO 5, 6), включително и в чувствителни области като планинските региони.


Цените на таксите ще могат да варират в зависимост от времето, но без това да влияе на приходите. Основната цел е да бъде насърчено преминаването на камиони през някои пътни участъци в пиковите часове (да се ограничи до не повече от 8 часа на ден).


По статията работи: