През януари представят резултатите от предпроектното проучване за газоразпределителния център

Министерство на енергетиката ще направи всичко възможно да се намеси в преговорите с "Газпром" в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ, заяви министър Петкова

През януари 2019 г. предвиждаме конференция, на която да бъдат представени резултатите от предпроектното проучване за газоразпределителния център. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ресорната парламентарна комисия. Тя не скри, че очаква добри новини във връзка с възможността за реализация на амбициозния и изключително важен за България проект, както и че очаква на конференцията да присъстват потенциални чуждестранни инвеститори.

"Не сме спрели да водим разговори с потенциални участници в този проект. Не сме спрели даводим разговори и с Европейската комисия", заяви Петкова и подчерта, че тя твърдо стои зад проекта. "Може би напоследък не сме имали възможност да дадем по-голяма гласност, защото не готови окончателните резултати от предпроектното проучване", подчерта енергийният министър, цитирана от агенция Фокус.

Във връзка с проекта "Турски поток" тя поясни, че основният елемент в политиката на правителството е да се гарантира сигурността на доставките на газ и България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. "През юни миналата година подписахме пътна карта с Газпром. На базата на този документ правим анализи, свързани с възможността за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, за да бъдем адекватни на големите проекти, които се реализират около нас", каза още Петкова и допълни, че трябва да бъдем "изключително внимателни и прецизни по отношение на спазването на европейското законодателство".

"По отношение  на необходимостта от промяна в законодателството във връзка с проучването в дълбоко Черно море мога да кажа, че такава възможност за удължаване съществува и към настоящия момент. Ние сме се възползвали и съответно нашите партньори предявяват такива искания и сме удължили този срок", заяви Петкова. Във връзка с търсенето в блок "Терес" министърът уточни, че такава съгласувателна процедура не е минала. "В момента се подготвят документите,  свързани с процедурата за търсене и проучване, това е дълъг процес", заяви тя, като уточни, че това ще се случи най-вероятно до края на годината.

"Що се касае до търсенето и проучването в блок "Хан Аспарух" и проучванията в блок "Силистар", сроковете са удължени за извършването на още един сондаж. Договорите са подписани и партньорите ни продължават да работят. По отношение на Варна - Запад процедурата е в ход, движи се и съвсем скоро ще бъде факт" обясни министър Петкова.

Министерство на енергетиката ще направи всичко възможно да се намеси в преговорите с "Газпром" в най-удачния момент, за да постигне добри цени за българския пазар на природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време изслушването й в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с цената на газа и какво смята да предприеме ръководеното от нея министерство, предаде Агенция „Фокус“.

Във връзка с преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“, тя поясни, че това, което предстои да се случи и се случва във взаимоотношенията между тях не са традиционните преговори на базата на договори. „Тези преговори или тези нови взаимоотношения са резултат от споразумението, което ЕК постигна с „Газпром“ по така нареченото антимонополно дело“, каза Петкова. „Съгласно подписаното споразумение между „Газпром“ и ЕК на 6 август е изпратено писмо до „Булгаргаз“, в което се посочва на какво основание се изпраща и на какво основание към него са предложени две допълнения. Едното касае възможностите за смяна на механизма за предоговаряне на цената, а другото е свързано с точката за доставка, поясни Петкова. По думите й ЕК е постигнала възможности за съответните държави членки, които имат договори с „Газпром“, да могат да провеждат преговори на всеки две години.

„В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на такъв тип преговори и такъв тип инициатива от наша страна“, обясни още министърът на енергетиката.

След изпращане на заявлението от страна на контрагента на „Газпром“ в рамките на 120 дни се водят преговори между двете страни. Министър Петкова заяви, че ако в рамките на 120 дни не бъде постигната договореност, то тогава има възможност тази претенция да бъде представена пред арбитраж, който трябва да бъде задължително държава-членка на ЕС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Бай Стендър
    Нуше, да не бъркаш Враца с Варна? Има разлика, да знаеш...
    Напиши отговор