НАЧАЛО » българия

Президентът наложи вето на сделката за нови изтребители

fb
3E news
fb
23-07-2019 05:45:00
fb

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70. Това съобщиха от президентската институция. Поради важността на темата, бившият командир на ВВС, който критикуваше нееднократно управляващите за избора на самолет, държи и устно да си защити мотивите. По тази причина Радев ще направи изявление пред медиите в сряда, от 18.00 часа в Президентството, след завръщането си от държавно посещение в Хърватия.

"Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Но президентът е за това - не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Има тук големи разлики”, коментира Румен Радев пред българските посланици миналата седмица.

Пак пред дипломатите ни в същия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че той е настоял да платим накуп цялата сума до 2,2 млрд., защото в момента можем да си го позволим, а и за да нямаме борчове. Президентът обаче прогнозира, че сумата няма да остане същата и ще набъбне още.

Четирите договора за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови дебати. Покупката на новите самолети раздели ОП и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докато НФСБ и "Атака" плюс "Воля" се обявиха против държавата да прави този разход сега.

избирателни списъци
Правителство
местни избори
По статията работи:

Георги Велев