НАЧАЛО » българия

Предупреждение за усвояването на еврофондовете нямало

Водният сектор не бил безпроблемен, според министър Томислав Дончев

fb
3E news
fb
04-11-2010 08:55:31
fb

 

Министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев опроверга пред БНР информацията, че България ще получи предупреждение от Европейската комисия за евентуална загуба на средства за водния сектор, ако не се справи с изискванията за управлението му.

Подобно писмо или подобно съобщение няма и точно в този план не би могло да има, доколкото едва в момента започва планирането на следващия програмен период, като финансова рамка и като приоритети, т.нар. "дебат за бъдещето на кохезионната политика", каза той. Освен това такава заплаха точно по такъв повод никой не би си позволил да отправи към България. Наред с това, ще бъда абсолютно честен, водният сектор в България не е безпроблемна област. Той изтъкна, че проблемите в него са се трупали в продължение на 20 години и най-засегната е канализационната мрежа и пречиствателните станции.
Министърът каза, че при възможност за отделяне на средства от около 1,5 млрд. от оперативна програма "Околна среда" за сектор "Води", реалните нужди са над 10 млрд. "Трябва ясна концепция откъде ще бъдат осигурени те", допълни той. Според него, след като възможностите на държавните и общинските бюджети не са достатъчни, ще е необходима някаква инвестиция, вероятно в режим на публично-частно партньорство..
Подготвяла се стратегия за водния сектор, която се очаква да бъде готова в средата на 2011 г. В ход била и реализацията на проект със Световната банка за генерални планове в сектора, посочи министър Дончев. От критично значение е какви темпове на усвояване на еврофондовете ще покаже България през 2011 г., добави министърът.
България в момента се е справила с първата детска болест – използването на средства от ЕС не по предназначение или простичко казано, измамите. Все още ще трябва да се справяме с имиджови проблеми, но това ще отнеме години. Основното предизвикателство в момента е с каква скорост се случват нещата, особено по Кохезионния фонд, което означава ОП "Транспорт" и част от ОП "Околна среда" – точно водният сектор.
Относно завършването на софийския завод за преработване на отпадъци да 2011 г. министърът изтъкна, че ЕК обсъждала изискването да се повиши ефективността му чрез добива на топлоенергия. Изгарянето можело да стане в ТЕЦ "София". Министърът не уточни обаче налага ли това да има нов проект на завода и ще има ли закъснение на пуска, който според изискванията на ЕК трябва да бъде до края на 2011 г.


По статията работи:

Admin Admin