Представят новата енергийна стратегия до два месеца

Проектът на новата енергийна стратегия на страната ни ще бъде представена до два месеца, обеща енергийният министър Драгомир Стойнев. След това документът ще бъде представен на публично обсъждане. В момента документът се обсъжда от експерти и трябва да получи пълно съгласие преди да бъде представен пред обществеността. Стойнев добави, че и чужди анализатори са поискали да участват в подготвянето на стратегията, но според него документът трябва да е създаден изцяло от наши специалисти.

Междувременно правителството продължава да работи по стратегическите проекти в енергетиката. Такива по думите на министър Стойнев са „Южен поток“, където по инициатива на България, ЕК прие ролята на водеща страна в преговорите с Русия за изграждане на газопровода и неговия статут. „Ние сме членове на Европейския съюз, спазваме европейските правила, но за нас е най-важен националният интерес“, каза още министърът. Той допълни, че оферти за строителството на българския участък от газопровода се приемат до петък, 10 януари.
Важни за страмата ни са и интерконекторните връзки. „Проектът за изграждане на газова междусистемна връзка България – Гърция е в напреднала фаза, като е в етап на съгласувания за одобрение на трасе и площадки в двете страни и проектиране на газопроводната система.

Другият проект за изграждане на газова връзка България – Сърбия също напредва в своята реализация. От енергийното министерство припомниха, че в края на ноември е стартирала открита процедура за възлагане на обществена поръчка за проектирането, авторския надзор и консултантските дейности по изграждането на връзката.
Газопроводът между България и Румъния на практика е изградена, като в момента се провеждат последните тестови работи и предстои пускането в експлоатация на тръбата“, каза още министър Драгомир Стойнев. Ден по-рано обаче от „Булгартрансгаз“ обясниха, че продължават изкопните дейности под р. Дунав и все още не са свръзани румънския газопровод с българския. Връзката се очаква да заработи най-рано от началото на март.

Стойнев припомни, че страната ни е успяла да договори от ЕС 293 млн. евро компенсации за затворените блокове от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Първоначално предложените средства от Брюксел бяха 185 млн. евро.
Вече е изготвен и доклада за ОВОС за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Завършен е и технико-икономическия анализ за изграждане на новата ядрена мощност. Дейностите по проучване за избор на предпочитана площадка са в заключителен етап. БЕХ и Уестингхаус пък вече започнаха преговорите за изграждането на блок AP 1000.

„Стабилизация и диверсификация – това ще са ключовите приоритети в енергетиката през 2014 г.“, заяви още министър Стойнев. По думите му цената на електрическата енергия за бита и бизнеса ще остане стабилна на нивата, които бяха постигнати от 1 януари с последното намаление. Износът на електрическа енергия се движи средночасово 1300 Мвт. Това е с шест пъти повече спрямо изнасяните количества през май 2013 г.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари