НАЧАЛО » българия

По-ниска цена на газа за третото тримесечие ще поиска „Булгаргаз" от КЕВР

fb
3E news
fb
31-05-2019 04:28:00
fb

Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г. Това съобщи изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов в петъкна брифинга във връзка с доставката на втечнен газ от САЩ.

„Булгаргаз" много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние", коментира Павлов, цитиран от агенция Фокус.

"Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дъгосрочния договор с наши партньори", обясни изп. директор на „Булгаргаз“. Той уточни, че „Булгаргаз“ като секторен възложител не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки, но от дружеството са решили, въпреки всичко, да проведат открит, прозрачен търг, на който да са ясни всички условия, по които съответните търговци ще участват.

„Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена", заяви Николай Павлов и уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон.

„Булгаргаз" може да води преки преговори с търговци и да сключва сделки. В този ред бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ. Трите оферти бяха на цени икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител", каза още Николай Павлов.

По статията работи:

Галина Александрова