НАЧАЛО » българия

Поскъпване на тока ще има и то няма да е малко, заяви Валентин Николов

Увеличението ще бъде заради допусната грешка с въвеждането на такса ВЕИ, заяви Таско Ерменков

fb
3E news
fb
03-09-2014 09:26:00
fb

"Нашият анализ за жалост показва, че ще има увеличение на тока и то няма да е с малко”, заяви пред Нова телевизия Валентин Николов от ГЕРБ по повод исканото увеличение на електроенергията от ЕVN с близо 18% от 1 октомври.

"Още от 2013 г. ние предупреждавахме, че въглеродните емисии, попълването на фонда, с който се изплаща зелената енергия, са твърде надценени. Предупреждавахме, че много непрозрачно се прави формирането на електроенергията. За 2013 г. загубите на НЕК са 142 милиона, а за първото полугодие на 2014-а те са 250 милиона”, коментира Николов.

Той допусна, че нарочно някой води НЕК към фалит, за да се изкупи.

"Ние намалихме цената на тока, защото намерихме тези резерви, които ЕVN пропускат да кажат. Те пропуснаха да кажат и че 6 години имаха уюта да имат 16% гарантирана печалба”, заяви от своя страна Таско Ерменков от БСП.

"ЕVN не иска 18%, а около 12% за тях. Останалото увеличение е в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която бе допусната в края на миналата година при формирането на бюджета и въвеждането на една такса върху само част от възобновяемите енергийни източници. Тези пари в момента трябва да бъдат връщани”, обясни Ерменков.

По думите му именно заради тази грешка сега токът трябва да се увеличи със 7%. В началото на годината именно с гласовете на ДПС и БСП бе въведена такса "ВЕИ" чрез закона за държавния бюджет. Впоследствие в средата на годината таксата бе отменена от Конституционния съд.

поскъпване ток
Таско Ерменков
Валентин Николов
По статията работи:

Георги Велев