Подготовката на европроекти може да бъде дадена на външни фирми

 

 

Подготовката на инфраструктурни проекти, които кандидатстват за финансиране от европейските фондове може да бъде възложено на външни компании( аутсорсинг). Това е една от идеите, които е обсъдил Съветът за административна реформа към Министерски съвет, съобщиха правителствени източници. Целта е да се извадят администрациите, които имат дублиращи се функции,, обясниха те.

 

В момента дейността на дирекцията"Координация на проекти" в транспортното министерство,  се дублира с тази на дирекции в НК"Железопътна инфраструктура", изпълнителна агенция"Морска администрация" и агенция"Пътна инфраструктура", които усвояват средства по ОП"Транспорт".

 

Подготовката на проектите и  координацията им с Европейската комисия се забавя, което поставя проблем при усвояване на средствата, коментира директорът на дирекция "Координация на проекти" в транспортното министерство Галина Василева. До момента са усвоени 4.6% от предвидените 2 млрд. евро по програмата. До края на 2011г. трябва да бъдат 10% или около 300 млн. евро, в противен случай, България ще загуби средствата.

 

Скоро в Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще бъде създадено звено, което ще се занимава с пътните проекти, финансирани от ОП"Транспорт". Управляващият орган на програмата е в транспортното министерство и звеното ще трябва да работи в тясна координация с него.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари