Подготвя се концесия на терминали в порт Варна и Бургас

 

Изграждането на контейнерните терминали на пристанищата Варна и Бургас ще бъде дадено на концесия, съобщи зам.министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев на семинар в Банско. По този начин държавата няма да плаща заема от Японската банка за международно сътрудничество, който бе договорен от предишното правителство.

 

Вероятно концесионирането на терминала във Варна ще стане е на трима компании. В момента се прави анализ на ползите от строителството на двата терминала, което се извършва от холандска фирма по поръчка на японската банка.

 

Ускоряването на концесиите на пристанищата беше поискано неотдавна от премиера Бойко Борисов и заложено в стратегията на министерството до 2014г. След като завърши концесионния анализ на двата порта, те ще бъдат предложени на китайски и южнокорейски инвеститори, чрез които могат да бъдат привлечени товари.

Няма алтернатива на строителството на контейнерен терминал във Варна, заяви зам.-директорът на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" Георги Генчев.В средата на юли министърът на транспорта Александър Цветков заяви, че се прави ново проучване на целесъобразността на строителството на тези терминали и след приключването му ще се реши окончателно дали те ще се строят.

Според Генчев съществуващи терминал може да бъде преустроен така, че там е възможно част от съществуващия терминал да се преустрои в такъв за насипни товари, но по принцип бъдещето е в строителството на нови терминали за товари.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари