НАЧАЛО » българия

Плажът в залива Вромос остава опасен

fb
3E news
fb
17-09-2010 10:37:02
fb

 

 

Ползването на плажа в залива Вромос крие рискове за туристите заради повишеното съдържание на радий 226. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нова Караджова по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА. Тя обясни, че през последните три години е правена оценка на здравния риск и морската вода не е замърсена с радионуклеиди.

 

Препоръчано е на областния управител на Бургас да се въведе забрана за ползване на плажната ивица в залива Вромос и ограничение на достъпа на хора, каза Караджова. Според нея замърсяването на плажната ивица е локално и не засяга плажовете на Созопол и Черноморец.

 

 

Причината за замърсяването е изхвърляне на 8 млн. тона флотационен отпадък с повишено съдържание на естествени радионуклеиди през годините, което довело до нарасване на радиационния фон.1995 година е възложена оценка на състояниПрез 1997-1998 е започнал проект по почистване на района и са отстранени около 800 000 тона флотационен отпадък.Така концентрацията на Радий 226 на повърхностния слой на плажната ивица е намаляла 3-4 пъти.


По статията работи: