Петър Чобанов: Вдигнахме фискалния резерв до 6 млрд. лева

Мотивите за вот на недоверие приличат на претоплен тюрлю гювеч, заяви финансовият министър по време на дебатите

Петър Чобанов
Източник: БТА

Не споделям мотивите за вота на недоверие. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие за провал на правителството в  областта на фискалната политика. По думите му мотивите са общи и засягат цялостната политика на правителството. Той заяви, че за изтеклата година кабинетът е реализирал значителна промяна във философията на фискалната политика чрез съобразяване на целите с икономическото развитие и преустановяване на натиска над бизнеса.

"През 2013 г. се постигна дефицит от 1.9 процента на касова основа и 1.5 процента на начислена основа поради разплащане на средства от ЕС до края на годината и намаляване на просрочените задължения на министерствата. Бюджет 2014 създаде предпоставки за открояване на икономическия растеж, насърчаване на инвестициите и заетостта, намаляване на регионалните различия, осигуряване на нужната социална закрила на уязвимите слоеве от обществото и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите", посочи Чобанов.

По думите му фискалният резерв в края на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 г. е бил 3.9 млрд. лв., а към края на април 2014 г. е 6 млрд. лв. Управлението на ГЕРБ ни струваше 8 млрд. лв., по 2 млрд. лв. годишно, заяви министърът. Той обясни, че нарастването на дефицита спрямо април 2013 г. е 578 млн. лв. и почти изцяло се дължи на по-високите разходи по европейските фондове в размер на 514 млн. лв. Нарастването на капиталовите разходи е 360 млн. лв. Дължимите европейски средства се плащат навреме и стигат до бизнеса и хората.

България е и ще остане поне до 2017 г. с втория най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС след Естония, отбеляза министърът. По думите му за периода юни - декември 2013 г. държавният дълг е нараснал само с 550 млн. лв., а в периода февруари - май същата година той е нараснал с 1 млрд. 450 млн. лв. За първите пет месеца на 2014 г. държавният дълг се е увеличил с 800 млн. лв., които няма да доведат до увеличение на дълга на годишна база, посочи той.

Чобанов припомни, че правителството е прекратило вредната практика да се задържа финансов ресурс на бизнеса, за да се показва по-добро изпълнение на бюджетните приходи. През 2013 г. възстановеният ДДС е 542 млн. лв., което е с 303 млн. лв. повече с декември 2012 г., каза той. По думите му от началото на 2014 г. се наблюдава повишаване на събираемостта на социалните и здравните осигуровки. Според него са налице всички предпоставки НАП да изпълни плана си за годината.

По отношение на Агенция "Митници" Чобанов заяви, че в първите пет месеца на годината ведомството се е сблъскало с предизвикателства, които не са позволили голямо нарастване на приходите. По думите му въпреки това приходите от ДДС от внос на стоките, без суров нефт и мазут, бележат ръст от 6 процента, което било с 55 млн. лв. повече от миналата година.

За борбата с контрабандата той заяви, че за първите пет месеца на 2014 г. са задържани 17.7 млн. къса цигари, което било с 48 процента повече от същия период на 2013 г. По думите му почти три пъти повече е задържаното количество спиртни напитки.

Мотивите за вот на недоверие приличат на претоплен тюрлю гювеч, който продължава да бъде безсолен, заяви пред депутатите финансовият министър.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари