НАЧАЛО » българия

Петър Чобанов: Вдигнахме фискалния резерв до 6 млрд. лева

Мотивите за вот на недоверие приличат на претоплен тюрлю гювеч, заяви финансовият министър по време на дебатите

fb
3E news
fb
11-06-2014 03:50:00
fb

Не споделям мотивите за вота на недоверие. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие за провал на правителството в  областта на фискалната политика. По думите му мотивите са общи и засягат цялостната политика на правителството. Той заяви, че за изтеклата година кабинетът е реализирал значителна промяна във философията на фискалната политика чрез съобразяване на целите с икономическото развитие и преустановяване на натиска над бизнеса.

"През 2013 г. се постигна дефицит от 1.9 процента на касова основа и 1.5 процента на начислена основа поради разплащане на средства от ЕС до края на годината и намаляване на просрочените задължения на министерствата. Бюджет 2014 създаде предпоставки за открояване на икономическия растеж, насърчаване на инвестициите и заетостта, намаляване на регионалните различия, осигуряване на нужната социална закрила на уязвимите слоеве от обществото и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите", посочи Чобанов.

По думите му фискалният резерв в края на управлението на ГЕРБ през февруари 2013 г. е бил 3.9 млрд. лв., а към края на април 2014 г. е 6 млрд. лв. Управлението на ГЕРБ ни струваше 8 млрд. лв., по 2 млрд. лв. годишно, заяви министърът. Той обясни, че нарастването на дефицита спрямо април 2013 г. е 578 млн. лв. и почти изцяло се дължи на по-високите разходи по европейските фондове в размер на 514 млн. лв. Нарастването на капиталовите разходи е 360 млн. лв. Дължимите европейски средства се плащат навреме и стигат до бизнеса и хората.

България е и ще остане поне до 2017 г. с втория най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС след Естония, отбеляза министърът. По думите му за периода юни - декември 2013 г. държавният дълг е нараснал само с 550 млн. лв., а в периода февруари - май същата година той е нараснал с 1 млрд. 450 млн. лв. За първите пет месеца на 2014 г. държавният дълг се е увеличил с 800 млн. лв., които няма да доведат до увеличение на дълга на годишна база, посочи той.

Чобанов припомни, че правителството е прекратило вредната практика да се задържа финансов ресурс на бизнеса, за да се показва по-добро изпълнение на бюджетните приходи. През 2013 г. възстановеният ДДС е 542 млн. лв., което е с 303 млн. лв. повече с декември 2012 г., каза той. По думите му от началото на 2014 г. се наблюдава повишаване на събираемостта на социалните и здравните осигуровки. Според него са налице всички предпоставки НАП да изпълни плана си за годината.

По отношение на Агенция "Митници" Чобанов заяви, че в първите пет месеца на годината ведомството се е сблъскало с предизвикателства, които не са позволили голямо нарастване на приходите. По думите му въпреки това приходите от ДДС от внос на стоките, без суров нефт и мазут, бележат ръст от 6 процента, което било с 55 млн. лв. повече от миналата година.

За борбата с контрабандата той заяви, че за първите пет месеца на 2014 г. са задържани 17.7 млн. къса цигари, което било с 48 процента повече от същия период на 2013 г. По думите му почти три пъти повече е задържаното количество спиртни напитки.

Мотивите за вот на недоверие приличат на претоплен тюрлю гювеч, който продължава да бъде безсолен, заяви пред депутатите финансовият министър.

Петър Чобанов
Вот на недоверие
финансова стабилност
По статията работи:

Георги Велев