Петкова: 31 млн. 484 хил. евро е точната сума, която НЕК ще трябва да плати на Уорли Парсънс

Клауза за обзщетяване на архитект-инженера за АЕЦ "Белене" се е появила при предоговарянето през 2008 г.

Теменужка Петкова

Когато е била изпълнена първата фаза през 2005 г. по договора за АЕЦ „Белене“ с архитект-инженера е имало опция за прекратяване на договора. При направеното предоговаряне през 2008 г. вече се е появила клауза за обезщетяване (при еднократно прекратяване на договора). Става въпрос за 42 млн. евро.

Договорът е подписан от двамата директори на НЕК тогава Любомир Велков и Мардик Папазян.  Това стана ясно от обясненията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на Би Ти Ви, като в отговор на въпрос допълни, че през това време министър на икономиката и бил Петър Димитров (БСП). Министърът поясни също така, че търсеното обезщетение от архитект-инженера в рамките на арбитражното дело е било за 50 % от сумата от 270 млн. евро, но според арбитража това е било прекомерно.

31 млн. 484 хил. евро е точната сума, която НЕК ще трябва да плати на Уорли Парсънс поради едностранното прекратяване на договора й като архитект-инженер по проекта за АЕЦ „Белене“, каза още енергийният министър.

Петкова отхвърли твърдението, че ще се плаща 1 млн. лв. на косултант, който да търси инвеститор. „Няма един милион лева“, категорична бе тя и допусна, че вероятно става въпрос за процедурата, свързана с преконсервация на оборудването на АЕЦ „Белене“. В същото време министърът препотвърди, заявеното още преди началото на летния сезон, а и по време на него, че министерството подготвя процедура за избор на стратегически инвеститор, която трябва да е готова до края на октомври, а ако всичко е наред то тя ще бъде обявена към края на годината.
По повод купуването на ТЕЦ „Варна“ от Ахмед Доган министърът обясни, че всеки човек има право да развива бизнес, в която посока иска. Тя изрази несъгласие с развиването на конспиративни тези по отношение на ТЕЦ „Варна“ и в частност за студения резерв, като обясни, че за него се провеждат търгове от ЕСО, а цената на студения резерв се определя от КЕВР.

Теменужка Петкова припомни, че ЧЕЗ обяви продажба на активите си в България, сред които бе и ТЕЦ "Варна". Припомняме, че централата бе продадена отделно.

Министърът коментира и цената на природния газ. Петкова обясни, че цената е в зависимост от договора с „Газпром експорт“, неразделна част от който е методиката за определяне на цената. "Цената на природния газ не зависи от нас, страната ни не притежава този ресурс", каза Петкова В същото време енергийният министър припомни, че след решението на ЕК по делото за „Газпром“ вече има възможност за нови преговори и такива се подготвят. На тези преговори трябва да определим параметрите в които трябва да се движим, тъй като ЕК има специална постановка за цените, обясни Петкова.

Колкото до Любомир Велков и Мардик Папазян, то през 2016 г. те бяха обвинени за продажба на стария реактори за АЕЦ „Белене“, като бе изчислено, че нанесените щети са били за сумата от 77 млн. евроКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари