НАЧАЛО » българия

Петкова: "Турски поток" е в Турция, ние осъществяваме концепция за газоразпределителен център

fb
3E news
fb
17-12-2018 09:18:00
fb

България трябва да следва националните си интереси в областта на природния газ, като спазва стриктно европейските правила. Тази теза защити в сутрешния блок на Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод зачестилите напаследък различни интерпретации за бъдещите газови потоци през България.

„Всичко зависи от спазването на правилата и следването на нашата политика и интереси“, категорична бе тя.  

Министърът, в отговор на въпрос, дали, ако бъдем  помолени от САЩ да спрем действията си по „Турски поток“ ще го направим заяви, че помощник държавният секретар на (Джон)Съливан  е наясно, че това което страната ни прави по отношение на интерконекора е в много напреднала фаза. Преди това енергийният министър направи разлика между „Турски поток“ и процеса, свързан с разширението на газопреносната мрежа в България, който касае изграждането на газоразпределиелен център, борса за търговия с природен газ и транспортиране на газ в посока Сърбия. Петкова не пропусна да спомене и включването на държавата в проекта за втеченне природен газ в гръцкия Александруполис.  

„Турски поток“ е в Турция, а ние осъществяваме концепцията за газоразпределителен център“, обясни Петкова, като категорично заяви, че спазваме стриктно европейските правила за доставка на природен газ от поне три източника и изграждане на борса за търговия с природен газ. Министърът уточни, че да, разширяваме входа за газ от турска страна, но това е заради газоразпределителния център. (припомняме, че в бъдеще до него се предвижда доставка на газ и от находищата в Средиземно море).

"Какво всъщност представлява концепцията за газоразпределителен център ? Тази концепция най-общо казано представлява това ние да изградим липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източника, поне три, да изградим и създадем борза за търговия с природен газ, която да ни даде възможност да се развива търговията и да се либерализира пазарът на природан газ.

В тази концепция за газоразпределителен център, наред с изграждане на междусистемните връзки на България със съседните нам страни, ние сме включили и възможността, анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница", каза Петкова.

 

 

 

Колкото до това дали и как ще участва „Газпром“ зависи от трета фаза (open season) за резервиране на капацитет, която се очаква да бъде проведена на 21 декември, уточни министърът.


„Ние трябва да следваме своите национални интереси, като спазваме стриктно европейското законодателство“, каза министърът, като по този начин отговори на въпроса на водещия  дали България се превръща в поле за битка между руски и американски интереси.  Водещият цитира помощник държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който в ефира на телевизията каза предния ден, че не подкрепят „Турски поток“ и руския посланик Анатоли Макаров по отношение на продължението на газопровода с руски газ за Гърция.


В средата на 2017 г. с „Газпром“ бяха подписани две пътни карти – едната с „Булгартрансгаз“, , а другата с гръцката „Посейдон“, обясни Петкова, като пак допълни, че това откъде и как трябва да мине „Турски поток“  зависи от спазването на европейските правила. По този повод и в отговор на въпрос на водещия и констатацията му, че „Южен поток“ бе спрян след посещение на американски сенатори (срещата на трима американски сенатора с премиера Орешарски ), министърът каза, че страната ни си е научила урока и спазва стриктно европейското законодателство.


Министърът отговори индиректно и на коментар на бившия енергиен министър Румен Овчаров по повод поправката в енергийната стратегия, като уточни че документът е до края на 2020 г. и съвсем не касае действия, както той твърди, които трябва да се извършат до края на настоящата година. Теменужка Петкова отново обясни, че разширението на газопреносната инфраструктура, която е свързана и с изграждането на газоразпределителния център и ще струва между 2,6 – 2,8 млрд. лв. зависи най-вече от третата фаза за резервиране на капацитет и не означава, че тези пари просто така ще бъдат изхарчени. Тя потвърди, че страната ни има съобщение от „Газпром“ за намеренията за спиране на транзита на газ за Турция през България. Въпросът е дали искаме да запазим мястото си на газовата карта на Европа, каза Петкова.

Петкова коментира в отговор на питане от водещия и твърдението на евродепутата Светослав Малинов за това, че проектът за АЕЦ „Белене“ е нов и страната ни отново трябва да търси разрешение от Европейската комисия. По-рано Светослав Малинов каза че вероятно министърът и екипът й вероятно не разбират това, което казва той и ЕК.


„Ще се радвам, ако господин Малинов разбере какво казваме“, каза Петкова, като припомни решението на правителството за връщане на статута на проекта за АЕЦ „Белене“. Освен това, както каза тя, технически проектът е непроменен, а нотификация трябва да бъде направен пред ЕК след избор на стратегическия инвеститор.

Петкова заяви в отговор на въпрос на водещия за бъдещето на миньорите и на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, че се поддържа добра комуникация с хората и се прави всичко за защита на комплекса. От нас зависи да направим всичко необходимо, за да защитим комплекса, каза министърът, като припомни за единството при защитата на българската позиция от президента на форума за климата в Катовице.

Турски поток
газоразпределителен център
втечнен рироден газ
транзит на природен газ
газова борса
газов хъб Балкан
газова политика
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева