НАЧАЛО » българия

Петкова: Сливане на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2 ще подложи на риск финансовата стабилност на ядрената централа

Става въпрос за кроссубсидиране, което ЕК следи много стриктно, отделно на АЕЦ „Козлодуй“ са необходими средства за удължаване на живота на шести блок, заяви енергийният министър

fb
3E news
fb
11-10-2018 03:46:00
fb

Държавата разглежда различни варианти за финансовото стабилизиране на ТЕЦ Марица Изток 2. Разглеждаме и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“. До края на следващата седмица енергийното министерство ще излезе с първоначален вариант на бъдещите мерки. Това заяви в парламентарна комисия по енергетика министър Теменужка Петкова. Тя съобщи, че се готвят както краткосрочни мерки с хоризонт до март, така и с по-дълъг план. Министърът обеща да няма бързи решения, а ще се приеме вариант след експертен дебат.

По думите на Петкова обаче обединяването на АЕЦ Козлодуй с ТЕЦ Марица Изток 2 би бил най-неподходящият вариант.

„Въпросът е много актуален. Както се казва въпрос "в десятката". Това е една от най-важните теми, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един вариант“, каза още Петкова. По думите й ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, се случва с всички въглищни централи в Европа. "Онзи ден имах разговор с полския министър на енергетиката. Той поиска този разговор във връзка с резкия скок на цените на емисиите. Те достигнаха нива на 25 евро на тон, нещо което е убийствено за този тип производители на електрическа енергия. Това, което полският колега предложи е всъщност всички държави, които са засегнати от такъв процес, да имаме общ подход и да обединим усилията си и да намерим решения на този въпрос. Истината е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без тези въглищни централи. Те са 3974 МW като мощност. Българската електроенергийна система няма как да се справи без този тип мощности. Трябва да обединим усилията и да намерим най-доброто решение за този тип централи у нас, защото те са пряко свързани с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност. Разработваме различни варианти“, каза Петкова, цитирана от агенция Фокус.

Обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения, подчерта енергийният министър. Тя припомни, че АЕЦ „Козлодуй“ е подписал конвенция, свързана с неговата финансова стабилност. „Няма как една атомна електроцентрала да бъде подложена на финансов риск. На второ място има сключено споразумение с Евратом, по силата на което има определени клаузи“, заяви още Петкова.

Петкова се аргументира, че АЕЦ "Козлодуй" е подписала конвенция, свързана с нейната финансова стабилност. Освен това има сключено споразумение с Евратом, като в него са залегнали определени клаузи, които не бива да бъдат нарушавани, защото това създава риск от предсрочна изискуемост на заема от 215 млн. долара, който през 2000 година е предоставен на ядрената централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този момент АЕЦ "Козлодуй" успешно погасява заема.

Енергийният министър изтъкна, че едно евентуално обединение на АЕЦ "Козлодуй" с ТЕЦ "Марица-Изток 2" може да доведе и до концентрация на пазара на електроенергия, защото това са двете най-големи производствени мощности в страната. Тя допълни, че в случай на обединение може да се получи и т. нар. "крос субсидиране", за което ЕК следи внимателно и това също е проблем. Отделно от това на АЕЦ "Козлодуй" са необходими средства за удължаване на живота на VI блок на централата.

Не бива да се подценява и ангажиментът, който има атомната централа във връзка с вноските, които прави във фонда за извеждане от експлоатация и радиоактивни отпадъци, които са на база на приходите от произведената и продадената енергия на централата. "Обединявайки тези две големи мощности, ще се получи така, че АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да плаща 10-процентна вноска върху цялата енергия и на двете мощности и това ще създаде допълнителен финансов дисбаланс в системата", отбеляза енергийният министър.

Затова, според нея, ако такова едно обединение бъде направено, то няма да реши проблема изцяло, защото в подобен случай на ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще се наложи да намали своята работа, за да може да генерира по-малко емисии. Тогава обаче работата на мините ще бъде трудно планирана, защото те няма да могат да прогнозират какъв добив да предвидят за следващата година.

Депутатите от БСП Таско Ерменков, Иван Генов и от ДПС Рамадан Аталай също се изказаха твърдо срещу идеята. Според Генов по-уместно е атомната централа да се извади от структурата на БЕХ. Ерменков пък определи реформата като "късо чердже", което се дърпа ту към главата, ту към краката".

„Изкарайте АЕЦ „Козлодуй“ от БЕХ, направете ядрен холдинг. Това ще се върне. Не ограбвайте атомната енергетика на България. Това ще ограби въобще българската енергетика. Няма да говорим за енергетика, ако тази глупост се осъществи“, каза Генов за идеята за обединение на АЕЦ „Козлодуй“ с ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дружеството е дотолкова декапитализирано, че ако трябва директорът да спази закона, той трябва да го обяви в несъстоятелност“, каза още Делян Добрев. Според него правилното решение е всяка централа да си свие разходите, за да работи на печалба.

Електроенергийната система на страната е в добро състояние и е готова да посрещне есенно-зимния сезон. На въпрос дали има опасност за енергийната система с оглед на есенно-зимния сезон, Петкова отговори: „За четвърта поредна година МЕ чрез своите контролни органи извърши проверка в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор, за да проверим каква е готовността на тези важни енергийни дружества за есенно-зимния сезон“. Тя уточни, че електроразпределителната система на страната е в добро състояние.

ТЕЦ "Марица изток 2"
АЕЦ "Козлодуй"
енергетика
финансова стабилност
По статията работи:

Галина Александрова