НАЧАЛО » българия

Петкова: Санкцията на ЕК не е за оставането на газовия оператор в БЕХ, а заради съмнения за нарушение на достъп до газова инфраструктура

fb
3E news
fb
19-12-2018 12:41:00
fb

Санкцията на Европейската комисия от 77 млн. и 68 хил. евро не е заради нарушаване на правилата по отношение на съществуващата структура на енергийните дружества. Тя е „защото комисията смята, че е налице риск по отношение на достъпа на трети страни до инфраструктура и съмнения на комисията“ това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос по повод твърдението на ЕК (еврокомисар Маргрете Вестагер), че едно от дружествата – „Булгаргаз“ или „Булгартрансгаз“ трябва да бъде извадено от шапката на БЕХ, за да отпадне нарушаването на антитръстовото законодателство. Както и дали това би се отнасяло и за ЕСО.

„И двата оператора (ЕСО и „Булгартрансгаз“) са сертифицирани независими преносни оператори от ЕК. Тоест, това, което имаме като структура изцяло отговаря на европейското законодателство“, каза Петкова.

„Комисията смята, че въпреки, че са спазени всички правила този модел не е най-удачния. Но през тези три години, през които водим разговори с Европейската комисия на различно ниво - и на ниво експерти и на политическо, многократно сме водили разговори за различни варианти с цел да постигнем споразумение“, обясни тя. По думите й страната ни дори е предложила на ЕК „ „Булгартрансгаз“ или „Булгаргаз“ да бъдат извадени от структурата  не само на БЕХ, но и от структурата на Министерство на енергетиката“ и да преминат към друго министерство.

„Но ЕК не беше съгласна с такъв вариант, тъй като според нея пак се запазва един, така наречен от нея „държавен контрол“ по отношение на дружеството, независимо че се намира в друго министерство, извън БЕХ и , който няма нищо общо с енергийния отрасъл“.

Министър Петкова припомни необходимостта от  гарантиране на  енергийна сигурност, на страната. „Тъй като инфраструктурата, която притежава нашият газов оператор е част от стратегическата инфраструктура на България, пряко свързана с националната ни сигурност, ние не може да си позволим други действия или стъпки в тази посока, които да поставят под риск нашата национална сигурност“, каза още тя. Теменужка Петково посочи и другият вариант, който е бил предложен на ЕК, но също не е бил възприет.

„Дори и предложихме вариант, при който в нашия оператор с миноритарен дял да участва друг независим оператор, за да има гаранция, че това, което правим се извършва по правилата на ЕС. Но и този вариант бе счетен като невъзможен“, каза Петкова.

Тя бе категорична, че това, което твърди е истината.

„Аз винаги казвам истината“, заяви енергийният министър, като припомни, че в разговорите са участвали и други колеги.  „Има и необходимата кореспонденция по тази тема“, заключи Петкова.

Министерство на енергетиката
газова инфраструктура
Булгартрансгаз
Булгаргаз
ЕСО
ЕК
достъп до газова инфраструктура
санкция на ЕС срещу България
БЕХ
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева