НАЧАЛО » българия

Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" е същият, който бе нотифициран от ЕК през 2007 г.

И трите електроразпределителни предприятия и електроенергийният системен оператор на България са подготвени за зимата, заяви енергийният министър

fb
3E news
fb
26-11-2018 10:12:00
fb

Проектът АЕЦ "Белене" е същият проект, който през декември  2007 г. е нотифициран от Европейската комисия. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на БНТ.

Член 4 на регламент 1209/2000 предвижда, че когато е налице подобна ситуация, в която при вече нотифициран проект в него настъпват промени по отношение на инвестиционния проект, то тогава всяка една държава членка е длъжна да нотифицира повторно Европейската комисия, като изпрати допълнително съобщение във връзка с промените, които ще бъдат направени. Промени в проекта няма как да има. От тук нататък предстои да изберем стратегически инвеститор, обясни Петкова.

Според доклада на Българската академия на науките и това, което показват стрес тестовете, извършени на площадката на АЕЦ "Белене", няма никакъв риск от гледна точка на сеизмиката в този район, добави тя.

Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света. Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора, обясни енергийният министър.

"Стратегическият инвеститор ще бъде избран на базата на процедурата, която е разработена. Тя ще бъде публична, прозрачна, ще бъде обявена в официален вестник на Европейския съюз, в местни ежедневници. Съдържа много ясни етапи, през които ще премине, така че да се осигури максимална публичност и прозрачност и възможност за участие на всеки потенциален инвеститор. И другото, което е изключително важно - процедура, която да ни даде възможност да защитим в максимална степен нашите национални интереси", коментира министър Петкова.

По думите ѝ, проектът за газоразпределителен център е продкрепена от ЕС, като идеята е той да се захранва с газ от няколко източника. „Когато става дума за такива проекти, геополитическите аргументи са на друго място. На първо място е икономическата обоснованост на един такъв проект и ползите, които би имала съответната държава“, каза Петкова.

Тя заяви, че инвестициите в газоразпределителния център в България биха възлизали на 2,6 млрд. лв., но печалбите в срок от 20 години ще бъдат към 4,35 млрд., а България ще е енергиен фактор в Европа.

Теменужка Петкова увери, че електроразпределителната мрежа в България е готова за зимата. И трите електроразпределителни предприятия и електроенергийният системен оператор на България са подготвени за зимата. Това са показали скорошни проверки, заяви Теменужка Петкова.

„Енергийнита система на страната е в много добро състояние и хората трябва да бъдат спокойни“, увери тя. Петкова допълни, че режим на тока няма да има никъде, но изтъкна, че технически повреди вследствие на лошото време са възможни, но извършените проверки са показали, че дружествата са готови да ги отстранят своевременно.

АЕЦ "Белене"
газоразпределителен център
газов хъб "Балкан"
нотификация
ЕК
По статията работи:

Галина Александрова