Петкова: Преговорите с американските централи може да започнат наесен, ще работим за договореност, изгодна и за двете страни

Двата ТЕЦ са основна базова мощност за българската електроенергетика. Без нея тя трудно би могла да се справи, особено в зимния период, каза енергийният министър

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не даде точна прогноза кога ще започнат преговорите с двете американски централи във връзка с методиката за компенсации, като уточни, че централите са поискали срок да се запознаят с документа до края на юни.

„Трудно ми е да прогнозирам кога ще започнат преговорите с двете американски централи, може би съвсем скоро, през есента“, каза министърът  пред журналисти. Министър Петкова участва в тържествено събрание по случай националното честване на Деня на миньора. Тя уточни, че ще се работи по постигане на договореност, която да е изгодна и за двете страни.

„Ще работим за това да бъде постигната такава договореност, която да удовлетворява и двете страни. Да им позволим да работят и да гарантираме енергийната си сигурност. Предоставихме икономическите си анализи на двете американски централи. Те поискаха срок до края на юни, за да разгледат методиката, да се запознаят с подхода, който е приложен“, припомни Теменужка Петкова. В същото време  уточни, че централите са представили становище в Министерството на финансите.

В отговор на въпрос ясно ли е дали са изплатени инвестициите в двете централи енергийният министър обясни, че това е въпрос на методиката, а и на подход, по които ще се преговаря.  „Това е въпрос на методика и на подход. Именно по тях ще преговаряме“. Министърът коментира и въпрос по повод дали има анализ как затварянето на двете централи ще се отрази на енергийната сигурност и на енергийната система на страната.

По този повод тя бе категорична, че българската електроенергетика трудно би могла да се справи без тези мощности.  „Двете американски централи са основна базова мощност за българската електроенергетика. Без нея тя трудно би могла да се справи, особено в зимния период“, каза тя.

Министърът коментира и въпроси около АЕЦ „Белене“, като уточни, че са в ход подготвителни действия, свързани с изготвянето на процедурата по избор на стратегически инвеститор. Това трябва да стане до края на октомври, каза Петкова. Припомняме, че този срок бе посочен от ней още в началото на летния сезон.

„Дотогава трябва да предложим и структура на проекта. Целта е, на базата на материалните и нематериалните активи, държавата да има участие в проекта, което ѝ осигурява блокираща квота“, заяви министър Петкова, като припомни отново, че е в  АЕЦ „Белене“ през годините са вложени 3 млрд. лева. „Това, което трябва да направим е вложените средства и активите, които притежаваме да бъдат оползотворени по най-добрия начин. Оборудването е тук, ние сме собственици, то се намира на площадката на АЕЦ „Белене“, припомни Теменужка Петкова в отговор на въпрос обясни, че предстои НЕК да възложи преконсервация на оборудването. „За да бъдем спокойни, че оборудването се съхранява по най-добрия начин, при спазване на всички условия от страна на производителя“, уточни Петкова.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    111
    Когато си министър на енергетиката не трябва ли да разбираш поне малко от енергетика?! Обидно е такива абдалюрници и неграмотници да се занимават с нещо толкова сериозно като Енергетика.
    Напиши отговор