Петкова: Конкретни договорености по проекта "Турски поток" се очакват следващите седмици

Газовата връзка с Турция се очаква да бъде пусната в края на месец юни

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Българската страна прави всичко възможно газовата връзка с Турция да бъде пусната на 27 юни. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

“Работим за това българо-турската газова връзка да бъде открита (на 27 юни), каза тя. Построихме компресорна станция там, която ще ни даде възможност да е налице реверсивен поток от природен газ и при това увеличихме капацитета с 1 млрд. куб м., така че това е едно много добро постижение на „Булгартрансгаз“ през тази година.

Най-голямата новина от срещата между премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин беше възможността трасето от газопровода „Турски поток“, свързано с доставката на природен газ за Европа да минава през България. Конкретни договорености се очаква да бъдат постигнати през следващите седмици.

„Това е най-добрата новина, на която станахме свидетели вчера“, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че на министрите вече е възложена задачата да се работи на експертно ниво по проекта. „На нас министрите беше поставена подобна задача“, каза тя. По думите й започва работа по конкретни детайли на възможностите за реализация на проекта при спазване на европейските изисквания.

Тя уточни, че договореностите по „Турски поток“ ще се постигнат през следващите месеци. На такова високо ниво няма как президентът Путин и премиера Борисов да седнат да разпишат всички договорености. „Няма как на среща на такова ниво президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета. Това е работа на експертите“, коментира Петкова.

От обяснението на министъра стана ясно, че плановете са газа да влезе от входна точка при Малкочлар. Първият етап е Малкочлар – компресорна станция Странджа като тук инфраструктурата е липсваща и би трябвало да се изгради. Става въпрос за около 10 км. След това има инфраструктура, която е налична , обясни Петкова, като по думите й и по-нататък вече трябва да се види как би могъл да се реализира този проект и съответно да се изгради това, което е необходимо, за да стане факт, при това съобразено с изискванията на Европа.

В отговор на въпрос дали страната ни има възможност да участва финансово в един такъв  проект „Булгартрансгаз е в много добро финансово състояние. БЕХ също. През отчетната 2017 г. ще реализираме малко над 100 млн. лв. Трябва да имаме предвид и това, че тук разполагаме с добра инфраструктура, която също би могла да бъде използвана, каза още Петкова. Разбира се, по всяка вероятност ще трябва да се изгражда и нова инфраструктура, допални министърът, но определи това като детайли, които предстои да се коментират.

Финансовото състояние на българската енергетика е наистина добро. Разполагаме с инфраструктурата, която би могла да бъде използвана в такъв проект. По всяка вероятност ще трябва да се изгражда и нова такава.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари