Песков: Договореност за доставки на газ за България през „Турски поток“ няма

Дмитрий Песков
Източник: БНР

Русия и България проявяват интерес за развитие на проекта „Турски поток“ по посока на България, но на преговорите между президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов конкретни договорености не са постигнати. Това съобщава ТАСС, цитирайки думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

„Засега не, не са се съгласили. И не е имало задача да преговарят, а и не е възможно на преговори между президент и премиер да се постигне такава договореност“, каза той. „България проявява интерес“, отбеляза Песков.  

По думите на представителя на Кремъл, „осъществяването на този интерес на практика се дължи на редица причини“. „Невъзможно е да се реализира без определени гаранции от страна на Европейската комисия, от самата България, като се има предвид опитът отпреди“, каза Песков. „Този интерес е и от страна на самите българи, и от Москва, така че работата ще се изпълнява по приложен план“.

Прессекретарят на президента добави, че българската страна е огласила идеята за създаването на хъб.

„Те имат желание да получат някакво отклонение (от тръбата на газопровода „Турски поток“), но въпросът е къде, през коя граница“, каза още Песков, като акцентира върху факта, че за времето си „Южен поток“ бе насочен към България, но „Турски поток“ вече е фактически осъществен и е по-трудно да се направи вмъкване. Представителят на Кремъл се затрудни да отговори как точно тази инициатива може да бъде технически изпълнена.

Другата руска агенция Интерфакс от своя страна цитира и други думи на Песков. „Русия може да построи второ разклонение на газопровода „Турски поток“ в България през Черно море, въпросът се обсъжда“.


Агенция ТАСС, в информация по-рано съобщи, че руският президент Владимир Путин е заявил на пресконференцията с премиера Борисов, че се разработва възможността за излизането на „Турски поток“ за Европа през България.

„Въпросът за излизане на „Турски поток“ за Европа, в това число и през България винаги е бил обсъждан с турските си партньори. И вчера президентът на Туция, господин Ердоган в телефонен разговор потвърди това още веднъж“. „Ние разработваме това в практически план с турските приятели, с българските“, каза Путин.

Руският президент уточни, че доставките на газ през „Турски поток“ за Европа ще са в зависимост от доставките на руско синьо гориво по другите трасета.  







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари