НАЧАЛО » българия

Откриха кампанията по залесяване в Седмицата на гората

Миналата година са възстановени 13 000 дка с дръвчета, а през 2014 г. са планирани за засаждане още 13 600 дка

fb
3E news
fb
07-04-2014 07:37:00
fb


Управляващите дадоха официален старт на пролетната кампания по залесяване в цялата страна по случай честването на Седмица на гората. „Залесяването е сред основните приоритети на горския сектор, което доказахме като намалихме срока за залесяване на изсечените и опожарени гори от 7 на 3 години. Така създаваме възможност за бързо възстановяване на горите и за създаване на работни места“, заяви зам.- министърът на земеделието Валентина Маринова.

Тя обяви началото на кампанията в „журналистическата гора“ на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. Представители на медиите допринесоха за разширяване на горичката, създадена през 2008 г., със засаждане на още 30 дръвчета - черен бор, червен американски дъб и явор.

Близо 13 000 дка са залесените площи в държавните горски територии през 2013 г., като за 2014 г. са планирани с 600 дка повече, съобщи зам.-директорът на Изпълнителната агенция по горите Альоша Даков по време на акция по засаждане на дръвчета червен дъб с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Маринова посочи, че в момента в страната има достатъчно посадъчен материал, но и излишна дървесина. Излишъкът бил в следствие на намаленото търсене на вътрешния пазар, а също и на пазарите в Гърция и Турция. Според нея сегашната налага да бъдат преразгледани цените на дървесината. „Работим да получаваме повече добавена стойност от добитата дървесина. За нас не е рентабилно да продаваме само суровината. Целта е да се направят предприятия, да се открият нови работни места и да се продават готови продукти от дървесина, като например мебели“, заяви тя.

Сертификацията на българските гори ще изиграе положителна роля в условията на повишаващото се търсене на сертифицирани продукти в страните от ЕС, каза още тя. В момента сертифицираните държавни гори са едва 15% от държавния горски фонд, а в процес на сертификация са 45 териториални поделения на държавните горски предприятия. Общата площ на сертифицираните горски територии у нас е 424 860 хектара.

земеделие
гори
Седмица на гората
залесяване
кампания по залесяване
По статията работи: