Оливие Маркет, AES: Българската държава има няколко опции за защита на въглищните централи

Социалната тарифа е бреме за енергийния пазар и го прави непрозрачен, а модел как да не се случва това има, обясни Робърт Дик

ТЕЦ "AES Марица Изток 1"
Източник: Panoramio.com

Новият референтен документ на Европа (LCP BREEF) за по-високо ниво на очистване на емисиите от въглищните централи ще засегне основно пет български компании и поне 12 хил. пряко заети души в бранша в България. Предложенията на Европа се нуждаят от спешен анализ и трябва да се погледнат и през призмата на българската енергетика, още повече, че не беше разработена и приета нова енергийна стратегия. Това коментираха пред журналисти Оливие Маркет (изп.директор на AES), Робърт Дик (регионален мениджър на EVN България) съпредседатели на Националната енергийна камара. В рамките на срещата с журналисти те представиха и целите на сформираната през миналата година Национална енергийна камара (НЕК) и Славчо Нейков (председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт).

 

Българската държава има няколко опции, обясни Оливие Маркет:

- да има ясни граници за изхвърлянията на живак, серен диоксид и азотни оксиди за различните централи;

- прилагане на изключения за определени централи;

- отлагане на този пакет за по-високи нива на очистването на емисиите. Тоест българската страна да поиска или изключение, или по-дълъг срок за влизането в сила, а не след 4 години.

Референтният документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации трябва да бъде гласуван на 28 април, а влизането му в сила е предвидено след 4 години. Досега български министри заявиха в рамките на няколко форума, че е против приемането на Руфурентния документ. Отделно българските депутати в Европарламента се обявиха против приемането на този документ.

Според Оливие Маркет може да се работи и по позиция за обединяване на всички засегнати държави. Въглищните централи в България осигуряват 50% от енергийния микс и те са доказали необходимостта си. Освен това работят с местен ресурс, осигуряват енергийна независимост и гарантират сигурност на доставките.

В отговор на въпрос на 3еNews дали зададените в Референтния документ нива са постижими, Оливие Маркет обясни, че е направен внимателен анализ. Зададените нови нива не са невъзможни, но са много трудни за постигане, особено за ТЕЦ-овете в България, поради качеството на въглищата, с които се работи. Като цяло може да се постигне следене на нивото на живак, но това ще изисква инвестиции. По отношение на очистването на серните окиси технологията е на предела на възможностите си. Може да се постигне и по-високо ниво, но това също изисква инвестиции, каза Маркет. Затова въпросът е по-скоро кой ще плати цената за това. Светът ще става все по-зелен, но има нужда и от баланс, коментира още той, като по думите му трябва да се даде шанс на въглищните централи да продължат да работят.

Става въпрос доколко гражданите могат да си позволят такъв вид политики, обясни и регионалният мениджър на EVN България Робърт Дик (съпредседател на Националната енергийна камара). Той постави въпроса за социалната поносимост на гражданите и в частност засегна и темата за енергийната бедност. По думите на Дик, енергийната бедност не трябва да се решава чрез социални тарифи.

Знаем, че няма ясно дефинирани критерии за енергийна бедност и със сигурност това ще е и една от основните дискусии в рамките на предстоящата конференция на тема „Либерализация на електроенергийния пазар – България в регионален и европейски контекст“, организирата от НЕК и ЕМИ, обясни Робърт Дик. По думите на мениджъра в рамките на конференцията ще се коментира защо една социална тарифа е бреме за енергийния пазар, прави пазара непрозрачен и води до допълнителна администрация. Ще бъде представен и модел, различен от досегашния.

По отношение на приобщаването на централите с дългосрочни договори към условията на напълно либерализира пазар, мениджърът на AES коментира, че така наречените „договори“ за разлика, предложени от Световната банка са само една от опциите. Това е опция, по която трябма да бъдат обсъдени в детайли параметрите, така че да има предвидимост на приходите, обясни той. Другата опция по думите му е т.нар. „плащане за разплогаемост“, което е и дискутирано в рамките на пакета на ЕК „Чиста енергия за всички европейски граждани“, каза Маркет, като обясни, че този модел (CRM) е разработен така, че да има предвидимост на приходите, както и че е приложим за българските въглищни централи. Следва тази опция да бъде също обсъдена и да се види дали не може да се приложи и в България. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари