НАЧАЛО » българия

Обсъждат в петък възможностите за спасяване на българската енергетика и добива на местни въглища

Събитието ще се проведе в Стара Загора с участието на Борисов, Станишев, президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа", министрите на енергетиката и околната среда, евродепутати, представители на основните парламентрани групи

fb
3E news
fb
06-07-2017 01:49:00
fb

Президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов, заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на ПЕС Сергей Станишев, ще участват в кръгла маса за спасяването на енергетиката в Стара Загора, съобщиха от КНСБ.

Дискусията ще се проведе утре, петък, 07.07.2017 година, от 13:30 часа в залата на Общински съвет, гр.Стара Загора, а нейн домакин ще бъде кметът на града Живко Тодоров.

За участие са поканени министрите на енергетиката и околната среда, евродепутати от всички политически сили, представители на основните парламентарни групи в Народното събрание, кметове от региона, синдикални организации от двете конфедерации, свързани с енергетиката и минното дело.

От страна на КНСБ, освен президента Пламен Димитров, ще участват  Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Георги Петров,  председател на Национална федерация на енергетиците към КНСБ.

Целта на дискусията е да намери спешни отговори от управляващите в страната как може да бъде спасена българската енергетика и добивът на местни въглища.

През последните няколко месеца КНСБ и КТ „Подкрепа“ постоянно алармират, че българската енергетика е в опасност заради Регламента на ЕК за Големите горивни инсталации. Влизането в сила на този документ ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора и рискува да породи тежко социално напрежение в един цял регион на страната – област Стара Загора и Маришкия басейн.

Нещо повече -  той поставя пред риск националната сигурност на страната, част от която е енергийната независимост, която в момента осигурява добива на местни лигнитни въглища.
След проведените редица срещи и обсъждания в последните месеци в Брюксел и София, включително и с министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов на 28 юни 2017 г., стана ясно, че основният път за предотвратяване на критичното изостряне на социалния мир на работещите в сектора „Производство на електрическа енергия от въглища“ в Република България, е ново решение на Европейския парламент, което да върне за прегласуване документа в Европейската комисия.

За да се случи това обаче българските институции, нашите политици и евродепутати, независимо от партийната сила, която представляват, трябва да инициират и активно да се включат в широка европейска коалиция, която да гласува подобно решение.
Надяваме се първите стъпки на тази коалиция да бъдат сложени утре в Стара Загора, подчертават от синдиката.

дискусия
спасяване на българската енергетика
местен въгледобив
Стара Загора
парникови емисии
ограничения
КНСБ
КТ Подкрепа
Борисов
Станишев
По статията работи:

Галина Александрова