Обмислят да отпадне графика за отпуските за малките фирми

Три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуската са обсъдили министрите на оперативно заседание днес. Министрите няма да вземат окончателно решение, целта е да се чуе мнението им преди промените отново да се обсъдят в тристранния съвет.

Сега фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Бизнесът настоява това да отпадне за малките и средните фирми. Синдикатите са склонни да го подкрепят само ако отпадне 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г., но бизнесът е против.

Първият вариант на социалното министерство е графикът за отпуските да отпадне за фирми с по-малко от 10 работници. Вторият е облекчението да важи и за по-големи компании - с до 50 служители. Третата възможност е задължението за графици да отпадне за целия бизнес.

Всички промени се отнасят само за хората с трудов договор. За държавните служители сегашният ред с графици и давност ще остане.

Графиците бяха въведени през 2010-та с идеята да спре натрупването на отпуски, които натоварваха най-вече администрацията. Шефовете на малки фирми обаче се оплакали в писма до вицепремиера Даниела Бобева, че това ги натоварва излишно.

В реалния сектор работодателите следят този процес и те взимат мерки  да не се натрупват отпуски, да се ползват своевременно, защото това води до оскъпяване, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Според КНСБ пък не може да има разделение на хората в зависимост от броя на персонала на фирмата. Предложенията ще бъдат обсъдени на Тристранен съвет.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари